Топ 10 гръцки острови - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 гръцки острови

Случва се да чуете, че гръцките острови не са това, което са били. Но това са слухове открай време - през 1878 г. Едуард Лиър вече се оплаква от нашествие на злонравни английски туристи на остров Корфу, които биха възмутили блажения Одисей! Всъщност има повече от 150 населени гръцки острова и най-много 30 от тях се пренаселват чувствително. Дори най-посещаваните острови имат местенце, където да избегнете тълпите. Ето един списък без определена подредба с познати и не толкова познати гръцки острови и техните възможни употреби според британския вестник Гардиън.

1. Най-красивото неокласическо пристанище: Сими

Слизате от корабчето от Родос и се озовавате в дълго и тясно пристанище, обградено в амфитеатър от къщи. Понякога добивате усещането, че Класическа Гърция никога не е залязла и вие сте се озовала насред нея.

2. Най-добрите купони: Миконос

За няколко часа след залез слънце целият град се преобразява: тесните улици между белите къщи се пълнят от хора, наглед всичките млади, модни и красиви. Но това е измама на сетивата: виждате, че това са обичайните лица, с които сте пътували в метрото, вълшебно преобразени за една нощ! Вероятно те смятат същото и за вас.

3. Най-добрата гледка: Санторини

Древният остров Тира (или Фира) избухва в 1500 г.пр.Хр., оставяйки склонове от вече неактивния вулкан. Град Фира е кацнал навръх вулкана, на 250 м от дълбокото бистро море. Неслучайно снимки на града красят повечето гръцки картички! Неслучайно там само въздухът не струва цяло състояние!

4. Най-добрата храна: навсякъде и никъде

Гръцката кухня е добра, но гледайте да намерите хубава и прясна храна, сготвена простичко - прясно уловена риба, месо с местен зехтин, опечено на жив огън. Не яжте никъде, където не може да наблюдавате готвенето, придържайте се към специалитета на деня и не яжте гозби от микровълновата! Внимавайте също и с алкохолните напитки, например търсете вино от традиционни местни сортове грозде.

5. Най-добрият незаселен остров: Фармакос

Според легендата на младини Юлий Цезар бил отвлечен от пирати и държан една година за заложник на този остров. Той бил особено обиден от твърде малкия откуп, поискан за освобождаването му, и по-късно като римски пълководец избива цялото население на острова, от което той не се възстановява. Островът е достъпен с яхта от Арки или Гайдарос.

6. Най-добрата фауна: Тилос

В началото на миналия век пътуващ цирк корабокруширал на острова, двойка тигри успели да оцелеят и преживели с ядене на планински кози, а потомците им още го населяват... Тая история е пълна измислица, но за сметка на това островът е имал популация от слонове пигмеи и до днес на него се среща изключително разнообразие от пернати видове.

7. Най-добрите старинни останки: Нас, Икария

Делос и Кносос са красиви, но пренаселени с туристи. В Нас можете да се ширите, навярно защото древният храм, за жалост, е бил съборен през 1857 г. и останките са малко. Когато обаче приседнете в основите на Артемисон и съзерцавате залязващото слънце, можете да усетите вълшебството, което ги е вдъхновявало.

8. Най-доброто място за четене: Корфу

Островът е вдъхновил множество писатели с красотата си и обитателите си, често пораждайки разнолики и противоречащи си творби. Книгата на Джералд Даръл “Моето семейство и други животни” пресъздава част от детските години на писателя, прекарани именно на остров Корфу.

9. Най-добрата съвременна ваканция: Скирос

Наистина, не познаваме някой, който да е бил там и да не му е харесало!

10. Най-добрият неоткрит остров: Гавдос

Крайната южна точка на Европа пази вида на гръцкия остров отпреди 40 години. Можете да спите на плажа, а два от плажовете - Агиос Йоанис и Потамос - се считат за два от най-добрите на Средиземноморието. Островът има гръцкото население от по-малко от 40 души и привлича все повече артисти и чужденци от различни краища на Европа. До острова трудно се стига и при неблагоприятен вятър трудно се заминава. Ако някога сте искали да се оправдаете пред шефа си с отговор от типа на “Не, и тази седмица няма да се мярна. Фериботът още не е дошъл!” - това е мястото за вас!


Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook! 

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин