Топ 3 странни хранителни деликатеси от цял ​​свят - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 3 странни хранителни деликатеси от цял ​​свят
Автор: Peika.bg
Топ 3 странни хранителни деликатеси от цял ​​свят

Пътуването често означава да опитате необичайното и да се докоснете до различната култура в страната, която посещавате. Един от най-добрите начини да направите това е да опитате храните, които ядат местните жители.

Те може да не са по вкуса на всеки, но следните храни, считани за странни или дори опасни за външни лица, се считат за деликатеси в съответните страни.

Супа от птичи гнезда, Китай

Топ 3 странни хранителни деликатеси от цял ​​свят

Не е задължително да си мислите, че птиче гнездо би било годно за консумация, но китайците използват гнездата на бързеите, за да направят тази супа, известна като „Хайверът на Изтока“. В момента вероятно си представяте гнездо, направено от клонки и листа, но Swiftlets правят гнездата си предимно от слюнка.

Има нещо в слюнката на птицата, което я кара да има тази уникална желатинова, гумена текстура и е един от най-скъпите животински продукти, консумирани от хората. Това е скъпо, тъй като бързолетите изграждат гнездата по време на размножителния период за период от 35 дни, а гнездата могат да се събират само около три пъти годишно. Гнездата обикновено се изграждат в крайбрежни пещери и събирането им е коварен процес, включващ пъргави умения за катерене, което увеличава високата цена.

С увеличаването на търсенето на супа от птичи гнезда, изкуствените места за гнездене станаха често срещани. Хонконг и САЩ са най-големите вносители на птичи гнезда и една купа супа може да струва между 30 и 100 долара за порция, докато килограм гнезда може да струва между 2000 и 10 000 долара. Традиция от векове, смята се, че супата има качества на афродизиак в допълнение към съдържанието на хранителен протеин.

Оплодени яйца, Филипините

Топ 3 странни хранителни деликатеси от цял ​​свят

Това филипинско ястие, наречено Balut. Подобно на шоколадовата Kinder Surprise, тези яйца крият изненада, въпреки че не е пластмасова играчка, а по-скоро възможност да изядете пилето и яйцето си едновременно.

Оплодените яйца се сваряват точно преди да се излюпят, така че жълтъкът изтича, последван от... пилешки (или патешки) плод. Те се приготвят, когато плодът е някъде от 17 дни до 21 дни в зависимост от вашите предпочитания, въпреки че когато яйцето е по-старо, плодът започва да има клюн, нокти, кости и пера.

Във филипинската култура Балут е почти толкова популярен, колкото хот-дога в Америка и уличните търговци крещят „Балууууууут“, докато бутат количките си по улицата. Смята се, че те повишават либидото и също така са обилна закуска, пълна с протеини.

Обикновено балут се поглъща с бира и се приготвя с щипка сол, лимонов сок, черен пипер и кориандър, въпреки че някои хора, които ядат балут, го предпочитат с чили и оцет. Начинът да ядете Балут е да разбиете яйцето, да отпиете бульона и след това да изядете жълтъка и плода.

Змийско вино, Виетнам

Топ 3 странни хранителни деликатеси от цял ​​свят

Искате ли различен вид вино? Може би букет от влечуги с нотки и отрова? Snake wine е оризово вино, бутилирано с отровна змия. Има леко розов цвят като хубава роза заради змийската кръв в нея. Смята се, че има лечебни свойства

Змията се оставя да накисне в оризовото вино в продължение на много месеци, за да остави отровата да се разтвори във виното. Етанолът неутрализира отровата, така че не е опасно. Това вино произхожда от Виетнам, където се смята, че змиите притежават лечебни качества, но се е разпространило в други части на Югоизточна Азия и Южен Китай. Змийското вино не трябва да се бърка с потенциално по-опасното вино от змийска кръв, приготвено чрез разрязване на корема на змията, за да позволи на кръвта да се отцеди във виното и сервирано незабавно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин