Топ 5 екстремни забавления в парка Йелоустоун - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 5 екстремни забавления в парка Йелоустоун
Автор: Полина Райнова
Топ 5 екстремни забавления в парка Йелоустоун

Ако все още съществува място на света, където Дивият запад е не просто романтичен декор от филм, а жива реалност, то това място си има име и място на картата: националният парк Йелоустоун, щата Уайоминг, САЩ.

Представете си, че се окажете на другия край на света, на един океан разстояние от добрата стара Европа. Далеч от шума на градовете, които боготворим, без възможност да похарчите парите си за културни мероприятия – никакви билети за музеи, концерт или опера не могат да отместят фокуса на вниманието ви от безкрайните пусти и диви (в най-добрия смисъл на думата) райони, които се ширят разточително пред погледа.

Ето няколко идеи как да осмислите времето си в парка Йелоустоун и да се потопите в дъха на едно време, което определено не говори езика на съвремието.

1. Рафтинг

Рафтингът със сигурност е едно от онези неща, които просто не можете да пропуснете да изживеете. На Северния вход на националния парк се намира едно мъничко градче (може би по-коректно би било да го наречем селце): Гардинър. Там можете да откриете най-малко 5 различни фирми, които са специализирани в предлагането на това екстремно развлечение. Изборът за преживяването е изцяло ваш – можете да се насочите към спокойна живописна разходка по реката или да се хвърлите (понякога и буквално!) в приключението, като изберете спускане по бързеите. Ако екстремното във вас говори на висок глас, то тогава посетете парка през май или юни. Това е времето, в което снеговете се топят и реката Йелоустоуне в пълния си блясък – буйна и неудържима, както местните я наричат: Голямата бяла вода.

2. Скок с парашут

Тук буквалният превод на това екстремно забавление със сигурност би бил доста по-въздействащ, пък и доста по-точно описващ силата на преживяването – гмуркане в облаците (от sky diving). 4000 метра над земята и поглед над хоризонта, който вероятно ще се запечата в паметта ви като едно от най-големите предизвикателства за собственото ви ниво на адреналин. Сковете са разрешени от началото на април до края на октомври, като трябва да имате 18 навършени години, за да се качите на борда. Едно от най-добрите места, където можете да се хвърлите от ръба на хоризонта, е Боузмън, щата Монтана (на 2 часа път с кола от северния вход на парка).

3. По пътеките на вълците

Един доста адекватен вариант на сафари. Само че, разбира се, наместо впечатляващите огромни диви котки се надявате да видите друг чифт хищни очи – вълчите. Вълците наред с елените, кафявите и черните мечки, както и лосове, са едни от най-типичните обитатели на парка Йелоустоун. Шансът да ги видите е съвсем реален, ако имате до себе си опитен водач и търпението (а може би и куражът) за няколко нощувки под открито небе, докато попаднете на прясна следа. Какво получавате като усещане? Тръпката да видите истински хищник в реалната му среда, или поне да го чуете… Виенето със сигурност е не по-малко респектиращо от вида на самия вълк.

4. Яздене на кон

В сравнение с първите три предложения язденето на кон изглежда като едно съвсем тихо и кротко занимание. Но пък какво е Дивият запад без звука от галоп или без блясъка на металните шпори? Струва си да посетите някое ранчо (а те са наистина многобройни на територията на парка) не толкова заради екстремното преживяване, а по-скоро за да усетите типичната атмосфера на щата и на мястото. Със сигурност ще останете изненадани от всеотдайността, с която се спазват старите традиции.

5. Къмпинг

Къмпингът е нещо, което можете да правите спокойно и в България. Ако искате, можете да си опънете палатка дори на детската площадка пред блока, стига да не ви арестуват, разбира се. Разликата с преживяването в Йелоустоун обаче е меко казано огромна – все пак не рискувате иззад катерушката да изскочи някоя мечка гризли, очевидно враждебно настроена към вашия скромен бивак. В парка обаче, където законът на дивата природа цари с пълна сила, къмпингът съвсем не е занимание, лишено от екстремност. Само за миналото лято на територията на Йелоустоун са регистриране два нещастни случая на хора, нападнати от кафяви мечки (така наречените мечки гризли), които за съжаление имат фатален изход. Така че по този параграф ходенето на къмпинг на открито се нарежда съвсем правдиво по екстремност до рафтинга или скачането с парашут.

 

Ако вече ви се ходи в САЩ, вижте и най-добрите екскурзии до САЩ.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин