5 неща, които да видим в Марсилия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща, които да видим в Марсилия
Автор: Peika.bg
5 неща, които да видим в Марсилия
Снимка: Pinterest

Първоначално гръцка колония, превърната в римски град, Марсилия вече е вторият по големина град във Франция. Той служи като най-голямото пристанище на Франция. Градът е невероятно красив и примамлив за туристи.

Филми като "The Bourne Identity", "Граф Монте Кристо", "Такси" и други са заснети в средиземноморския град, което допълнително увеличава потока от туристи. Трудно е да се обиколят дори част от забележителностите на този исторически и така известен френски град само за един ден, да не кажем дори невъзможно. Ако обаче сте готови да се разходите малко, можете да видите много от акцентите на Марсилия. По-долу ще намерите някои от задължителните места, които трябва да видите, докато сте там.

Palais Longchamp

5 неща, които да видим в Марсилия
Снимка: Pinterest

Дворецът Palais Longchamp е паметник, създаден в чест на изграждането на Канал де Марсилия. Този канал свързва Марсилия с река Дюранс, която е важна, защото най-накрая осигурява на града надежден източник на питейна вода и отваря града за нови търговски маршрути.

В Palais Longchamp се намират Природонаучният музей d'Histoire и Musée des Beaux-Arts (Музей на изобразителните изкуства). Това е сграда, вдъхновена от барока, с колонада и централен фонтан, известен като Château d'eau (Воден замък). Чешмата е колесница, теглена от бикове, носещи храна с три женски фигури над нея. Като се има предвид, че паметникът е построен за честване на новия източник на вода, чешмата е подходящ символ на плодородието, живота и просперитета.

Когато посетите, ще бъдете изумени от това колко фотогеничен е Palais Longchamp. От красивите цветя до колоните и статуите, които ги заобикалят, няма да имате проблем с намирането на място за снимка, две или три.

Palais Longchamp е красиво, забавно за изследване и отлично място за снимки.

Старото пристанище на Марсилия (Vieux Port)

5 неща, които да видим в Марсилия
Снимка: Pinterest

Vieux Port (старото пристанище) е сърцето и духа на Марсилия от повече от век. Пристанището Vieux е било първоначалното място за акустиране на гръцките колонисти. Това е част от историята, от Френската революция до Втората световна война, и ще продължи да бъде. Пристанището Vieux е централна локация на граф Монте Кристо.

Лесно бихте могли да прекарате целия ден във Vieux Port. Между крепостите St-Jean и St-Nicolas, барове, сувенири и кафенета, действието продължава от ранна сутрин до късна нощ. Ще намерите интересни произведения на изкуството, като огледалото на тавана и исторически сгради, като римокатолическата църква: Saint-Ferréol les Augustins. 

Старото пристанище е фантастично място за питие и хапване, докато изследвате Марсилия.

Notre-Dame De La Garde

5 неща, които да видим в Марсилия
Снимка: Pinterest

Вероятно първото нещо, което ще видите в Марсилия поради престижното си местоположение, извисяващо се на върха на хълма - католическата базилика Notre-Dame de la Garde. Тази красота, която ще видите отдалеч, ще ви вдъхнови да продължите да разлеждате със затаен дъх. Строителството на базиликата започва през 1852 г. и продължава 21 години. Базиликата се състои от долна крипта, издълбана от скалата, и горна църква, украсена с мозайки.

Нотр-Дам де ла Гарде е най-посещаваното място в Марсилия. Защо? От там се открива панорамна гледка към града, пристанището и Средиземно море. Ще ви се наложи да предприемете не много кратко изкачване, за да стигнете до него, ако не вземете туристическото влакче. В същото време гледките са забележителни и 100% си струват усилията. 

Старият град (Le Panier)

5 неща, които да видим в Марсилия
Снимка: Pinterest

Льо Пание е старият град на Марсилия. Първоначално построен на мястото на древногръцката Масалия, Le Panier се усеща като типичен средиземноморски град. Цветни сгради и тесни калдъръмени улички, много туристи и местни жители, които се разхождат в тесен лабиринт от красиви бутици, вкусни аромати и приятни паркове и площади.

Има няколко сгради и улици, които трябва да посетите по време на разходката си в Le Panier. La Vieille Charité е музей, който преди е бил дом за бедните. Има красива архитектура. Place des Moulins е най-големият площад в Льо Пание и е отлично място за почивка на сенчеста пейка. Разходете се или по Rue du Panier, или до Rue du Petit-Puits, за да усетите стария град, докато оценявате уличното изкуство и стенописите из цялото Le Panier.

Gare de Marseille St-Charles 

5 неща, които да видим в Марсилия
Снимка: Pinterest

Сигурно се чудите защо железопътна гара ще бъде в списъка с места за посещение. По две причини:

- Сама по себе си е историческо и красиво място.

- Гледките към Марсилия са забележителни от Gare de Marseille-Saint-Charles.

Марсилия Сен-Шарл е построена през 1848 г. (близо 30 години преди Централната гара в Ню Йорк). Стои високо на хълм, което позволява пред вас да се разкрият гледки към пристанището и отвъд него.

Ако не летите до Марсилия, най-вероятно ще пътувате през Gare de Marseille-Saint-Charles и трябва да отделите малко време, за да се разходите около тази историческа сграда и да се потопите в гледките отвътре и отвън.

Независимо дали смятате да превърнете Марсилия в своя средиземноморска ваканция или имате няколко часа, за да разгледате този древен град, няма да съжалявате, че сте били тук. Насладете се на гледките и прегърнете атмосферата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин