Тракийски богатства – сребърното Боровско съкровище - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тракийски богатства – сребърното Боровско съкровище
Автор: Елена Исаева

Един много интересен факт гласи, че България се нарежда на трето място в Европа по археологически находки. Страхотно, нали? За нашата малка територия това е едно изключително постижение. И все пак като се замислим е така. Имаме толкова много артефакти, гробници, паметници, древни градове, златни, сребърни и бронзови съкровища, които за известни не само в Европа, но и в целия свят.

 

Много от тези находки дължим на траките, като например и Боровското сребърно съкровище. Смята се, че то е открито случайно, както и повечето такива ценности у нас, през 1974 г. в землището на град Русе, близо до село (днес вече град) Борово. На мястото където е открито има гетски могилен некропол. Смята се, че ценните предмети са били заровени там, заради силно земетресение, което е разрушило столицата на гетите – Хелис. Съкровището е датирано около 4-5 век пр. Хр.

Боровското сребърно съкровище се състои от 5 много красиви и изящно изработени съда – купа, каничка ритон и 3 ритона с различни изображения – тела на бик, кон и сфинкс. Веднага след намирането му е било поставено в Историеския музей на град Русе, но не се задържа дълго там. След това е преместено в Националния исторически музей в София.

Тракийски богатства – сребърното Боровско съкровище
Снимка: Музей Русе
 

Ритоните са високи малко над 20 см. В долната им част се намират отвори, през които се е пиела напитката, намираща се в тях. Смята се, че предметите от Боровското съкровище са използвани за ритуални цели. На два от ритоните са открити надписи на гръцки език с името на Котис от Беос, което се предполага, че е одриския цар Котис. Интересна е и самата купа. На дъното ѝ е намерена запоена златна пластина, на която е изкована сцена с лъв, който напада кошута. Сребърната купа има позлатен ръб и е изработена в автентични размери. Дръжките имат изключително интересните мистични същества, наречени сатири.

Тракийски богатства – сребърното Боровско съкровище
Снимка: Музей Русе

Петият и лично за мен, най-красив предмет от сребърното съкровище е каната ритон. Тя е изработена много прецизно и детайлно. Каната е около 12 см и тежи около 130 грама. На нея е изобразена сватбата на бог Дионис с Ариадна.

Древните траки са вярвали, че ако пият вино от подобен тип ритони, те не само ще се пречистят, но и ще придобият силите на божествата и създанията, които са изобразени на тях. Траките са доста интересен и мистичен народ, който е оставил дълбока следа по нашите земи и хиляди неразгадани загадки и мистериозни предмети.

Тракийски богатства – сребърното Боровско съкровище
Снимка: Музей Русе

 

Гледайки Боровското сребърно съкровище, а и всички останали намерени по нашите земи, се питам – как и защо са изработени? Как народ като траките, за който уж се смята, че няма писменост (макар вече и това да е спорен въпрос) са успяли да изработят толкова прецизни съдове, толкова детайлни и красиви? Как и кой ги е научил да обработват благородни метали, като злато, сребро и бронз? Или те сами са знаели, но от къде? Толкова много въпроси, на които може би никога няма да получим категоричен отговор, а може би е по-добре, че не знаем. Има неща, които май е по-добре да останат тайна завинаги.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин