Трекинг в градски условия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Трекинг в градски условия
Автор: Мира Янева

Трекинг в градски условия. Не търсете дефиниция на това понятие при чичо си Гугъл, защото, както се оказва, такъв термин няма. Или поне никой не се е заел да даде официално определение, на нещо, което се случва в Италия от няколко години насам и е една от най-добрите (и добре реализирани) идеи в некомерсиалния туризъм в последно време.  

Градският трекинг (Trekking Urbano) не е просто разходка из града, а търсене и откриване на скрити ъгълчета, исторически дворчета, площади и улички, свързани с легенди или местни видни личности. С две думи – всичко извън туристическите пътеводители. Същевременно, както казват основателите на движението: „Това превръща града в един чудесен фитнес под открито небе – при ходене 20 минути с постоянно умерено темпо, вие изгаряте 150 калории, правите профилактика срещу високо кръвно налягане и остеопороза. Нещо средно между туризъм и спорт“.

Идеята и понятието се появяват през 2002 г. в туристическия отдел на общината на Сиена, която впоследствие прави успешен „експорт“ на проекта и в други италиански градове.

Трекингът в градски условия е съвсем в духа на многобройните slow тенденции, които бавно (ха!), но сигурно навлизат във всички сфери на живота – от движението за качествено хранене Slow Food (чието начало също е поставено в Италия) през Slow Books, Slow Money и други, и други бавни неща.

По принцип можете да си практикувате градски трекинг по всяко време на денонощието, през който и да е сезон, когато и както си поискате. Но два пъти годишно – през април и октомври – се организират мащабни масови трекинг събития в историческите центрове на над 30 италиански града. Във всеки от участващите градове се събират около 3000-4000 души. Специално за трекинга са изработени карти с маршрути и любопитни факти, така че да можете да тръгнете и сами, и с другарче. Достатъчно е да ги разпечатате (засега са само на италиански).

Сред градовете, за които има карти, са Бари, Болоня, Каляри, Форли, Неапол, Рим, Пиза, Перуджа, Тревизо, Венеция. Пълния списък, както и картите, можете да намерите тук.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 11.10.2012 | 20:47
Страхотно! Следващото посещение в Италия ще е посветено на градски трекинг!:)
Абонирайте се за нашия бюлетин