Тревожност при пътуване: Как да я преодолеем - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тревожност при пътуване: Как да я преодолеем
Автор: Peika.bg
Тревожност при пътуване: Как да я преодолеем
Снимка: canva

Вероятно се е случвало на всеки - с огромен ентусиазъм резервирате самолетни билети за желана дестинация, запазвате стая в хотел, планирате кои забележителности ще посетите и след като всичко вече е готово, започвате да се тревожите. Тревожността при пътуване може да бъде повлияна от много фактори. Най-често срещаните причини са неизвестността от непознатото или травмираща случка при предишно пътешествие. Също така, едно посещаване на чужда държава ни изкарва от зоната на комфорт, а това може сериозно да притесни някои хора.

Тревожност при пътуване: Как да я преодолеем
Снимка: canva

Безпокойството при пътуване се описва като “чувство на тревожност и притеснение, поради предстоящи събития с неясен изход”. Не е необходимо да страдате тревожно разстройство, за да изпитвате това усещане. Предвид всички неизвестни по време на път, това чувство е нормално и не е необичайно. 

Това обаче не трябва да ви спира да посещавате нови места, да се срещате с интересни хора, да опитвате нови неща или черпите опит . В тази статия ще ви кажем как можете да контролирате и преодолеете безпокойството си при пътуване, за да се насладите максимално на следващото си голямо пътешествие!

Медитация

Практиката е чудесен начин за облекчаване на безпокойството, намаляване на стреса като ви помага да префокусирате мислите си. Медитирайки редовно, докато сте у дома, вие ще бъдете добре подготвени да медитирате и докато пътувате - по този начин ще останете спокойни и ще фокусирате ума си далеч от тревожните мисли.

Пътуване с другарче

Тревожност при пътуване: Как да я преодолеем
Снимка: canva

Наличието на приятел с вас може да помогне за облекчаване на тревожността при пътуване. Знаейки, че имате помощ при навигирането на ново място и справянето с тълпите, може да направи цялото изживяване по-малко стресиращо.

Практикувайте позитивност

Понякога нещата ни се получават, защото сме ги представили. Визуализирайте си, че пристигате безопасно до вашата дестинация и си прекарвате чудесно. Представете си плавен полет и мислете положително за преживяването. Това ще разсее мислите ви и ще ви помогне да се успокоите. Вместо да се тревожите за закъснели полети или за странна храна, мислете за целия процес като за приключение и събирайте истории, които след това да разказвате на близките си.

Планирайте предварително

Често тревожността се появява, защото се тревожим какво може да се случи. С толкова много неизвестни, които могат да възникнат, когато пътуваме, това е разбираемо чувство. В този случай можете да намалите безпокойството си при пътуване, като планирате и се подготвите възможно най-добре. Разбира се, трябва да разберете, че винаги ще има неща извън вашия контрол. Съсредоточете се върху нещата, които можете да планирате:

  • Кой вид транспорт искате да използвате, за да стигнете от летището до хотела си

  • Как прекарвате времето си на летището

  • Колко багаж приготвяте

  • Как ще прекарате времето си на вашата дестинация

  • Къде ще  нощувате 

  • Дейности, които ще извършвате, след като сте там

Тревожност при пътуване: Как да я преодолеем
Снимка: canva

Неща, които не можете да контролирате:

  • Закъснения на полети

  • Поведение на други хора

  • Изгубен багаж

  • Времето

Можете да се подготвите за нещата, които не можете да контролирате, като имате план за действие при извънредни ситуации за всяко от тях. Не дръжте ценните си вещи и документите си на едно място, не слагайте нищо ценно в регистрирания багаж, дистанцирайте се, ако видите грубо поведение и бъдете готови да прекарате времето си на летището в случай на закъснения.

Безпокойството при пътуване може да се случи на всеки. Не е нужно обаче да ви контролира или да ви пречи да правите всичко, което искате. Имате силата да преодолеете всичко, което решите. Използвайте тези съвети, за да практикувате намаляване на тревожността и нейното контролиране.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин