Три изненадващи забележителности в Хасково - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Три изненадващи забележителности в Хасково
Автор: Мария Ангелова

Човек не може да си тръгне безразличен от Хасково. След като е видял включената в рекордите на Гинес статуя на Богородица с Младенеца (висока близо 33 метра), насладил се е на Хасково от височината на Камбанарията и си е уредил среща под Часовниковата кула, не му остава друго освен да тръгне на лов за изненади. Като следващите три закачливи места, с които да започнете своята изследователска разходка:

Баба Яга

През 2013 г., летейки с бясна скорост към oбщина Хасково, Баба Яга се "разбива" в един от стълбовете пред сградата. И това не е някоя деликатна, дребна Баба Яга, а истинска 100-килограмова, 3-метрова вещица... от месинг.

Идеята за арт инсталацията е на градоначалника, а изпълнението на Господин Тенев - Гуспата.

Баба Яга е славянско митично същество, описвано като стара зла жена с магически способности, вещица. Образът ѝ е широко разпространен в приказните истории. Също така се вярва, че пази от злини и носи късмет.

Подробностите, свързани със заложената символика на хасковската Баба Яга, се пазят в тайна – нарочно. Идеята е всеки да намери свое собствено обяснение.

Бухалът

В средата на 2013 г. на един от прозорците на община Хасково кацва и бухал. Автор на месинговата птица отново е Господин Тенев - Гуспата.

Бухалът е символ на дълголетието и мъдростта, знанието и ерудицията, разпръскващи безпросветния мрак на невежеството. Счита се, че помага да се предвижда бъдещето и да се вижда всичко невидимо за човешките очи. Според древното китайско изкуство за хармонизиране на естествената енергия фън шуй, бухалът създава около себе си енергийно поле на благополучие, в което притежателят винаги чувства душевен комфорт и може да се развива в избраната посока, благоприятства личностното израстване, поощрява развитието на умствените способности, помага в натрупването на знания, усилва духовното развитие. Също така, бухалът се смята и за мощен символ на богатството.

И ако присъствието на бухала на сградата на Община Хасково се окаже ползотворно, предлагаме пред всяка българска община да кацне по един.

Оранжевият мост

♫"...Оранжево небето, оранжево морето,

Оранжева тревата, оранжев и градът

С оранжевите майки, оранжеви дечица,

Оранжеви китари, оранжево звънят..."♫

Ловът на неочаквани забележителности продължава към моста над един от най-оживените булеварди в Хасково – „Освобождение”. Не пропускайте да вдигнете глава нагоре, за да видите месинговите фигури. От едната страна на моста има две групи от деца, като едната група завършва с куче, а другата – с коте. Те дърпат въже в различни посоки. Спорят, едните са "за", а другите "против". На другата страна на моста има други малчугани, които наблюдават спора с насмешка. Едното от тях маха с ръка и си клати краката – все тая му е за глупавия спор.

Арт инсталацията е направена в т.нар. наивистичен стил в изкуството. Фигурите изглеждат така, сякаш са правени от деца.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин