Три необичайни румънски традиции през март - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Три необичайни румънски традиции през март
Автор: Мария Ангелова
Три необичайни румънски традиции през март

Или защо да идем до Румъния за мъртишор, защо времето през март понякога е лошо, а румънските мъже трябва да изпият 44 чаши вино за един ден.

Мъртишор - 1 март

Мъртишор (Mărțișor) не е нищо друго освен румънското име на мартеницата. В буквален превод означава „малкият март“. За разлика от българската традиция, в северната ни съседка на 1 март мартеница връзват само мъжете на жените, като израз на уважението и обичта си към тях. Мъртишорът също е направен от бяла и червена прежда и в днешно време може да бъде истинско произведение на изкуството. Сваля се след 9 или 12 дни и се връзва на цъфнало дръвче.

Бабе - 1-9 март

Първите девет дни на март се наричат Бабе и са свързани с историята за баба Докия. Тя не харесвала невестата на сина си Драгобете и я изпратила в края на февруари да изпере няколко черни овчи кожи на реката. Казала й да не се връща, докато не станат бели. Момичето прало, прало, но кожите си оставали черни, а ръцете му измръзнали в ледената вода. Тогава Господ слязъл при нея, преобразен като старец, дал й червено цвете, с което да докосне кожите и те да станат бели. Така и станало. Момичето се върнало щастливо и разказало какво му се случило. Баба Докия помислила, че пролетта е дошла, като чула за цветето, и излязла в планината с козите си, облечена с девет палта. Времето се затоплило и тя започнала да сваля едно по едно палтата си, докато накрая останала без нито едно. Тогава изведнъж се извила снежна буря, Докия измръзнала, а младите заживели щастливо. Бабата често е изобразявана като сърдита жена, която гони хубавото време.

Според традицията неженените момчета и момичета си избират един ден от 1 до 9 март и ако той е слънчев, цялата година ще е успешна и хубава.

40 мъченици - 9 март

За румънците 9 март е повод да изпият 40 (в някои райони 44) чаши с вино. Тази традиция е свързана с християнския празник 40 мъченици, който се отбелязва на този ден. Жените обикновено приготвят хлябове във формата на човек, а мъжете често наричат 9 март Ден на мъжа заради вярването, че изпитите 40 чаши вино на този ден през годината ще се превърнат в сила. Звучи справедливо след 8 март, нали?

 

Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук! 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 05.03.2013 | 11:03
Да живее традицията на 9-и март и нека силата (и виното) бъде с нас! :D
Абонирайте се за нашия бюлетин