Триград и неговите пещери - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Триград и неговите пещери
Автор: Peika.bg
Триград и неговите пещери

Триград е едно от най-колоритните български села, скътани в красивите Родопи.

В близост до него се намират три от най-забележителните природни забележителности – Дяволското гърло, Ягодинската пещера и Триградското ждрело.

Най-впечатляваща и страховита обаче е пропастната пещера Дяволското гърло, образувана от водите на река Триградска, падащи от височина 42 м и оформящи не само най-високия подземен водопад на Балканския полуостров, но и втората по големина в България пещерна зала – Бучащата зала.

Името на Дяволското гърло пък идва от наподобяващия дяволска глава вход на пещерата, от които изкуствена галерия ви отвежда до основата на водното течение. От там ще трябва да изкачите 301 стъпала покрай водопада, за да стигнете до повърхността, където ще видите как буйната вода се изгубва в сифон.

Триград и неговите пещери


Преданията на местните гласят, че нищо, което влезе в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея. Според легендата пък Орфей е проникнал в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика.

Ягодинската пещера пък ще ви покори с причудливите си сталактити, сталгмити и сталактони. Тя е дълга 10 км и е разположена на 3 нива, като е приютявала хора още през IV в. пр. н. е. Тя е отворена целогодишно (за разлика от Дяволското гърло) и също си заслужава да бъде посетена.

Триград и неговите пещери


Триградското ждрело представлява всъщност онези варовикови скали, които се спускат от двете страни на шосето, докато пътувате към самото село. Те ограждат течението на река Триградска и постепенно се стесняват, подобно на огромен тунел. Обявени са за защитена местност и са местообитание на ендемични, редки и реликтни растителни видове в България. В източния край на ждрелото също има пещера – Харамийската, която подобно на Ягодинската и още няколко пещери, е била населявана в древността

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин