Маршрут в Рила: ЦПШ Мальовица - Йончево езеро - Страшно езеро - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут в Рила: ЦПШ Мальовица - Йончево езеро - Страшно езеро
Автор: Иван Велов

Северозападният дял на Рила е любим за катерачи и приключенци с отвесните си стени и острите си зъбери, които се отразяват в прекрасни езера.

Един от най-живописните маршрути тук започва от ЦПШ "Мальовица" (Централна планинска школа). В школата до 1989 г. са се обучавали алпинисти и планински водачи. Дотук се стига по асфалтов път от село Говедарци, може да използвате и маршрутка от Самоков.

До Йончево езеро

Маршрутът започва от най-горния паркинг до хотел Мальовица - има табела и зелена маркировка. Йончевото езеро е на 2 часа път от ЦПШ "Мальовица". След стръмно изкачване в борова гора стигате долната станция на ски влека Ръждавица и по маркировката продължавате край трасето на ски-влека (черен път), след това пътеката се връща в гората. След още 20 минути стигате Горна прека река - в пълноводните месеци може да се наложи и да я преджапате… Заобикаляте рида Ръждавица и изкачвате рида Гюлечица, след което пътеката се съединява с друга от местността Овнарско (синя маркировка). Достигате до Средна прека река, която в най-топлите месеци е почти пресъхнала. Преминавате край нея, пресичате я и продължавате плавно нагоре. В един момент пред очите ви се разкрива красивото Йончево езеро - с площ 23 декара, кръстено на самоковския художник Христо Йончев-Крискарец. Тук можете да отдъхнете и да се насладите на хубавите гледки. Пътешествието може да приключи тук, с достатъчно време за почивка.

До Страшно езеро

Ако имате афинитет към приключенията, продължете към заслон Страшно езеро. Маршрутът продължава вдясно от Йончево езеро по синята маркировка, като стръмно се изкачва нагоре. Теренът не се препоръчва за планинари без опит. След изкачването достигате живописна местност с малки долчинки и езерца. Добре дошли в Алпите!

Скални масиви ви заобикалят отвсякъде, а ако някой в забързаното ежедневие е пропуснал пролетта през май, може да ѝ се наслади тук през…юли. След малко пред вас се разкрива едно от Прекоречките езера, около което има сняг и в най-горещите летни месеци. След езерцето достигате каменна река. Пътеката тук завива надясно и ако не внимавате, може да я изгубите. Вдясно и надолу по реката има каменни пирамидки, които отвеждат до Свинското езеро, но това не е крайната цел. Синята маркировка е много ясна и след като завиете надясно трябва да следите от лявата страна кога ще се отклони.  Пътеката рязко се изкачва по стръмен склон. След още 15 минути пред вас, заобиколено от зъбери, се появява Страшното езеро. Величествени са гледките към върховете Купените и Попова капа. Исполинските зъбери се отразяват в спокойните води на езерото и особено при залез слънце създават незабравими картини. Страшното езеро се намира на 2465 м н.в. и за да разберете защо се нарича Страшно, трябва да видите как при буря всеки гръм разтърсва мощно околните зъбери. По-подготвените могат да останат да спят в заслона (трябват ви спален чувал и храна), а останалите могат да продължат към хижа Мальовица. От ЦПШ "Мальовица" до Страшното езеро е около 4:00 часа път.

До хижа Мальовица

Продължавате през циркуса на Маломальовишките езера. Пътеката към хижата е изцяло надолу, минава през две тераси, всяка с езеро, след което продължава през клека. След 2:30 часа сте на х.Мальовица, където ви очакват вкусен боб и мили хижари, а след още 50 минути спускане стигате до изходната точка - ЦПШ "Мальовица".

Полезна информация: Преходът е летен, отнема около 7-8 часа и може да бъде направен за един ден, но тръгнете рано и никога не подценявайте планината. Трудност: висока (за хора с опит в планината). При дъжд/мъгла трудността се увеличава многократно. Пътеките на места са стръмни и добрите планинарски обувки са задължителни. Носете топли дрехи, храна, челник, щеки и разбира се, добро настроение.

Открийте още планински маршрути.

Открийте още маршрути в Рила.

Открийте още маршрути за уикенд в България.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в Българаия през 2016 г.".

Вижте още снимки от маршрута:

40472

40473

40474

40475

40477


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин