Църквата в Сапарево, построена от най-бедния човек - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Църквата в Сапарево, построена от най-бедния човек
Автор: Боряна Кръстева

В подножието на северните склонове на Рила се намира село Сапарево. То често остава в сянката на близкото курортно градче - Сапарева баня. В това планинско селце обаче се намира една много интересна църква - „Успение Богородично“.

Нещото, което веднага ще ви направи впечатление, щом я видите е, че тя изключително много прилича на храма в Рилския манастир. Всъщност тя е негото умалено копие! Построена е в периода 1861 – 1864 г. с разрешение, издействано от Високата порта.

Това не е единственото необичайно нещо в тази църква. Историята за нейното построяване е още по-причудлива. Местните разказват, че храмът е издигнат от най-бедния човек в селото – Алекси Грахльов. Една вечер на сън му се явила Света Богородица. Тя му заръчала да построи църква на мястото на старото оброчище в селото, където се издига самотен каменен кръст.

Щом се събудил на сутринта, Алекси се притеснил как ще изпълни желанието на Светицата, като няма пукната пара в джоба. Станал и хукнал да работи, но умът му бил другаде – мъчил се да намери начин на изпълни заръката на Богородица.

Вечерта Алекси се върнал угрижен вкъщи, защото не знаел какво да прави. На втората вечер пак му се явила Света Богородица. Казала му, че трябва да вярва и всичко ще се случи. На третата вечер тя пак навестила сиромаха през нощта. Обадила му къде да отиде да копае, за да намери злато.

На сутринта Алекси се събудил и бързо излязъл от вкъщи да търси мястото, което видял в съня си. Когато го открил, започнал на копае. Не след дълго нещо от земята заблестяло и той намерил цяло гърне, пълно с жълтици. От сърце се зарадвал мъжът и започналда търси изкусни майстори, с които да вдигне храм в чест на Света Богородица и вярата, която твори чудеса.

В продължение на 3 години се строяла църквата. Когато била завършена, цялото село дошло на освещаването. А гърнето, в което били златните жълтици, и до днес стои на видно място в храма.

Отидете в село Сапарево и вижте църквата, която се издига в него. Спомнете си за Алекси Грахльов и напълнете душата си с вяра!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин