Цермат: На ски в подножието на Матерхорн - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цермат: На ски в подножието на Матерхорн
Автор: Иван Чорбаджийски

В подножието на Матерхорн, първенеца на Алпите, можете да се радвате на пухкавия сняг, без покрай вас да бръмне нито една кола. В Цермат колите са забранени, за да го има това неповторимо алпийско, швейцарско, снежно очарование на зимата, което не можете да намерите на никое друго място.

Щом стъпите в Цермат, се оказвате в центъра на огромна ски зона – около вас има над 360 км писти и 63 лифта. Едно от най-добрите места, на които можете да карате ски – може би в целия свят. Не е от най-достъпните ски удоволствия, но пък си заслужава. Наред с вас по пистите се спускат олимпийските надежди в зимните спортове на редица държави, като подготовката им продължава дори и през лятото. А над главите ви се е изпъчил Матерхорн и ви кара да се чувствате някак особено, че сте точно в подножието му – хем малко нищожни, хем все едно това е някакво постижение.

Срещнахме един австриец, който беше изминал Haute Route – международния планински маршрут, който води от Монблан до Цермат. Нужни са няколко дни и солидна планинарска подготовка, за да го минете целия. Само се дивяхме с отворена уста на разказите му, изпълнени с неприкрита гордост. Ако обаче като нас не сте толкова подготвени за дълги снежни преходи, вземете от хотела или туристическия център карта на пътеките, които тръгват от самия Цермат – толкова са много, че ще ви е трудно да си изберете накъде да поемете. Добре маркирани са, така че няма как да се изгубите.

В центъра на Цермат има и няколко естествени и изкуствени пързалки за кънки на лед, които през сезона са безплатни, трябва да платите само наем за кънки, ако нямате собствени.

Край Цермат се случва и приключение, което е в списъка на всеки запален скиор или сноубордист – хели-ски (идва от хеликоптер и ски). Хеликоптерът ви отвежда далеч от пистите – по недокоснати от скиорска обувка склонове, където можете да се спускате по сипкавия сняг с денивелация до 2000 м. За нас хели-ските останаха в списъка за следващия път в Цермат (ако и вие обмисляте да пробвате, имайте го предвид, че цената е около 300 евро на човек).

За фондюто от сирена, телешкото с горски гъби и страхотните вина, с които затопляхме кръвта във вените вечер, няма да разказвам в детайли. Цермат сякаш те призовава да забравиш всичко останало и просто да се наслаждаваш на живота по най-добрия начин, който успееш да измислиш.

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин