Уикенд идея: Римските обекти на територията на България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уикенд идея: Римските обекти на територията на България
Автор: Елена Исаева

България има древна и богата история. На територията на нашата Родина има богато културно – историческо наследство от античността до днес. По цялата територия на страната има останки от времето на Римската империя, тракийски светилища, голям брой артефакти от античността. Има сведения за зараждане на металургията и добиването на мед и злато през енеолитната ера, благодарение на наличието на благородни метали по повърхността на много реки. По цялата територия на България могат да се видят останки от римски крепости, дворци и други съоръжения.

В тази статия ще ви запозная с някои от най-интересните обекти, останали от римско време.

Уикенд идея: Римските обекти на територията на България
Снимка: Елена Исаева

Аннтичният театър на Филипопол е може би една от най-известните забележителности на България и е един от най-запазените антични театри в света. Разкрит е от пловдивски археолози в началото на 80- те години на XX век. Построен е през I век от н. е. по времето на Тит Флавий Котис – потомък на тракийската царска династия.

Уикенд идея: Римските обекти на територията на България
Снимка: Елена Исаева

Вила Армира е античен паметник от римско време от типа вила урбана и вила рустика, или това са градските и извънградските къщи на богатите римляни. Открита е във втората половина на XX век, заема площ от около 1000 кв.м. и е строена през I век. Във вилата са запазени уникални мозайки, които изобразяват семейството на собственика, а върху друга част са изобразени сцени от старогръцките митове за Артемида и Актеон, както и за Ариадна и Дионис.

В близост до с. Огняново и гр. Гоце Делчев се намира късно – античният и римски град Никополис ад Нестум, основан през II век от римския император Траян . В района са намерени различни златни и сребърни монети, съдове, прибори и други антични предмети.

В община Средец, близо край с. Дебелт са открити руини на античния римски град Деултум. Основан е през I век по времето на император Тит Флавий. Това е била единствената римска колония на свободни римски граждани по нашите земи.

Древният град Марцианопол, за който се предполага, че е основан от император Марк Улпий Траян през 106 г. За достигнатия разцвет на града свидетелстват намерените сечени монети в района. Имено тук е открито и едно от най-големите монетни съкровища в света – 100 000 сребърни денария, укрити в два огромни керамични съда.

Един от най-красивите римски гадове на провинция Мизия, Ескус, се намира на дунавския бряг, близо до с. Гиген, Плевенско. Това е един от малкото римски градове, на чийто форум били построени 4 храма –на Минерва, Фортуна, Юнона и Юпитер.

Останките на древния Одесос за съжаление се намират под сградите и улиците на днешния красив български град Варна. Градът е бил в пределите на империята на Александър Македонски, по – късно през I век е завладян от римляните, като те го превръщат в един от най-значимите градове по черноморското крайбрежие с високоразвити култура и изкуство.

Античният град Августа Траяна се е намирал на територията на днешния Стара Загора. Той е бил важен икономически, политически и духовен център в провинция Тракия по времето на император Траян.

Обзор също се слави със своята хилядолетна история. В града има крепостни стени и колони, многобройни архитектурни и керамични фрагменти, останали от Римската империя. Много добре запазена е и римската баня.

На територията на цялата страна има останки от епохата на Великата Римска империя. Предимството на малката площ е, че може да изберете една дестинация, а в района около нея да разгледате още няколко обекта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин