Уникален подводен параклис изградиха в Приморско (видео) - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уникален подводен параклис изградиха в Приморско (видео)
Автор: Албена Мишева

Първият по рода си в България подводен параклис се появи край Приморско. Близо до залива, в който скалите приличат на крокодили, на юг от местността Буруна, група водолази изградиха уникалния подводен храм.

Четирите масивни каменни плочи са монтирани на около 10 м дълбочина, със специални парашути с въздух, които да олекотят падането. Екипът, отговарящ за поставянето, се състои от двама водолази, две лодки и подпомагаща група от брега. Покровител на този уникален храм е Свети Николай Чудотворец. С неговия лик е и едната от каменните икони, в близост, до която е монтиран и камък с кръст и свещник, в който бъдещите посетители ще могат да запалят химически пръчици, вместо свещи.

Плочите с църковни мотиви, които са задължителни, за да се уважи канонът на църквата, са изработени от странджанския скулптор Никола Диков и са осветени от свещеника на Приморско, отец Гавраил, на Гергьовден. С благословията на Свети Николай преминава и цялото монтиране на елементите, защото сякаш по чудо, докато трае поставянето, морето е тихо и спокойно, без никакво вълнение.

Една от каменните плочи носи надписа „За равен брой” - поздрав, който по традиция си отправят водолазите при гмуркане (смисълът му е за равен брой гмуркания и излизания). Местните предполагат, че новопостроеният храм ще привлече хиляди любители на гмуркането, а даже вече има запитвания и за подводни венчавки.

Храмът ще бъде открит официално в началото на юли, а на брега над него ще бъде монтирана мраморна плоча, гравирана със същия надпис „За равен брой”.

Параклисът е финансиран от Тодор Попов (водолазен център Посейдон Приморско) и Ирена Бадалова (председател на водолазен клуб Приморско) със съдействието на камарата на туризма в Приморско и община Приморско.

Ето и кратко видео от параклиса в Приморско:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин