Уникалното и лековито Голямо солено езеро - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уникалното и лековито Голямо солено езеро
Автор: Peika.bg

Знаете ли, че Солт лейк сити, където се проведе зимната Олимпиада през 2002 г., всъщност е кръстен на уникално по рода си езеро?

>

>

Недалеч от столицата на щата Юта се намира лековитият воден басейн Голямото солено езеро, простиращо се между красивите склонове на Скалистите планини. Интересното за него е, че всъщност то е своеобразен наследник на много по-голямото солено ледено езеро Боневил, което някога се е намирало в този район. Размерите на днешното са значително по-малки – площта му варира от 2500 до 6000 кв. м в зависимост от нивото на водата и валежите през годината. Солеността му пък надвишава значително тази на световния океан, а причината за това е, че голяма част от водата отдавна е пресъхнала, което довело до увеличаване на концентрацията на солта. Именно затова се счита, че водите му са лековити и действат благоприятно на хора с най-различни болести. Това е и причината езерото често да бъде сравнявано с Мъртво море, на което почти не отстъпва от гледна точка на концентрация на сол и ползи за здравето.

Уникалното и лековито Голямо солено езеро


Важно е да споменем, че някога пустите околности на Голямото солено езеро са претърпели сериозна промяна с пристигането на мормоните в средата на XIX век. Те са изградили изкуствени поливни площи и са превърнали голяма част от земята в подходяща за селкото им стопанство и основали и града, който в момента е най-големият в Юта. За щастие може да отбележим, че появата на гъстно население в района не се е отразила негативно върху животинския и растителен свят на Голямото солено езеро и неговите околностите. Флората и фауната там са не само изключително разнообразни, но и до голяма степен уникални, тъй като много от растенията и животните не се срещат никъде другаде по земното кълбо.

Уникалното и лековито Голямо солено езеро

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин