Уникалното и лековито Голямо солено езеро - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уникалното и лековито Голямо солено езеро
Автор: Peika.bg

Знаете ли, че Солт лейк сити, където се проведе зимната Олимпиада през 2002 г., всъщност е кръстен на уникално по рода си езеро?

Недалеч от столицата на щата Юта се намира лековитият воден басейн Голямото солено езеро, простиращо се между красивите склонове на Скалистите планини. Интересното за него е, че всъщност то е своеобразен наследник на много по-голямото солено ледено езеро Боневил, което някога се е намирало в този район. Размерите на днешното са значително по-малки – площта му варира от 2500 до 6000 кв. м в зависимост от нивото на водата и валежите през годината. Солеността му пък надвишава значително тази на световния океан, а причината за това е, че голяма част от водата отдавна е пресъхнала, което довело до увеличаване на концентрацията на солта. Именно затова се счита, че водите му са лековити и действат благоприятно на хора с най-различни болести. Това е и причината езерото често да бъде сравнявано с Мъртво море, на което почти не отстъпва от гледна точка на концентрация на сол и ползи за здравето.

Уникалното и лековито Голямо солено езеро


Важно е да споменем, че някога пустите околности на Голямото солено езеро са претърпели сериозна промяна с пристигането на мормоните в средата на XIX век. Те са изградили изкуствени поливни площи и са превърнали голяма част от земята в подходяща за селкото им стопанство и основали и града, който в момента е най-големият в Юта. За щастие може да отбележим, че появата на гъстно население в района не се е отразила негативно върху животинския и растителен свят на Голямото солено езеро и неговите околностите. Флората и фауната там са не само изключително разнообразни, но и до голяма степен уникални, тъй като много от растенията и животните не се срещат никъде другаде по земното кълбо.

Уникалното и лековито Голямо солено езеро

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин