Урдините езера: Далеч от туристическите пътеки - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Урдините езера: Далеч от туристическите пътеки
Автор: Константина Кочанкова

Едва ли има някой, който да не е чувал за красотата на рилските езера. Голяма част от езерните групи в планината са резултат от движението на ледниците преди хиляди години. Не правят изключение и Урдините езера. Техният чар се крие не само в красотата им, а и в изолираността от главните туристически маршрути. Мястото пленява със своята тишина, огромния простор, който се открива пред взора, и меките гънки на пейзажа.


Урдините езера са шест на брой и са разположени в съседен на Седемте рилски езера циркус. От другата им страна пък се намира долината на Мальовишка река и връх Мальовица. Това може да направи Урдиния циркус част от някой по-мащабен туристически маршрут и дава възможността да го разгледате от няколко различни ъгъла. Прекрасна гледка се разкрива от връх Мальовица към голяма част от Урдините езера.

Малки поточета водят своето начало от леденостудените водоеми и задружно дават живот на Урдината река, приток на Черни Искър. Езерата тук са разположени на етажи и гледайки ги отвисоко, ще забележите дейността на нагъвателните процеси, протичали милиони години, за да дадат облика на Урдиния циркус.

Урдините езера са разположени на голяма площ. Въпреки това, за да ги обиколите ще са ви нужни само няколко часа, а ще имате време и да отдъхнете до водите на някое от тях. Картините в циркуса се сменят динамично. Оттук се вижда Мальовица откъм задната му страна - трудно бихте познали известния на вид връх от този ъгъл. По-зашеметяваща обаче е гледката към U-образната долина на Урдина река. От тази височина реката изглежда като малко разклонено поточе, врязващо се в зелената повърхност, за да се загуби някъде надолу. От подножието на Рибното езеро пък ще се насладите на величието на връх Иван Вазов.

До Урдините езера може да стигнете през долината на едноименната река. Маршрутът не е маркиран. За сметка на това вероятността да се загубите се свежда до минимум. Пътеката води началото си от местност, наречена Яворова поляна - намира се между ЦПШ и хижа "Вада". До комплекс "Мальовица" е удобно да стигнете с кола, а има вариант да отидете дотам с маршрутка от Самоков. Когато стигнете до комплекса, трябва да се върнете няколкостотин метра назад в посока с. Говедарци. Вляво се отклонява пътека за хижа "Вада". По нея за около половин час се стига до вече споменатата Яворова поляна - там има подходящо кътче за почивка с пейки и маси. Оттук, под едно мостче, минава Урдина река. По нейните брегове, срещу течението, се движи пътеката за Урдиния циркус. За няколко часа ще достигнете до него. В средата му се намира малък заслон, от който тръгват пътеки за шестте езера - Паницата, Триъгълника, Рибното езеро и още три водни басейна, които си нямат имена, поне според картата.

Друг интересен маршрут е през връх Мальовица. До него има отлична маркировка в червено. След върха се продължава по нея към хижа "Иван Вазов". Пътят за Урдините езера се отделя вдясно и надолу на около половин час след Мальовица... ако изобщо може да се нарече "път", тъй като пътека всъщност няма. Просто се слиза по тревистия склон към циркуса. Който и вариант да изберете, важно е да бъдете добре подготвени за дълго ходене. Все пак преходът е няколко часа, а времето в планината винаги е важно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин