В Италия продават къщи за 1 евро (и при едно условие) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Италия продават къщи за 1 евро (и при едно условие)
Автор: Мария Ангелова
В Италия продават къщи за 1 евро (и при едно условие)

Макар да е от години в Европейския съюз и по принцип да се смята за някакво превъплъщение на рая на земята, и Италия има проблеми с обезлюдяването на градове и села и с изоставените къщи. Затова в момента в страната тече интересна кампания – всеки може да си купи къща на цената на чаша кафе. Но има и едно условие.

Властите в няколко италиански региони, сред които Сицилия, Лигурия, Пиемонт и Абруцо, опитват да вдъхнат нов живот на западащи населени места и да спасят от смърт архитектурното си наследство. Проектът „Къща за едно евро“ предвижда да се продадат запустели имоти на символични цени.

Например в градчето Лече ней Марси (в регион Абруцо) кметът е включил в проекта сградите в историческия център, за да не се разрушат. По думите му някои от зданията буквално се разпадат пред очите, а в общинската хазна няма пари за реставрация.

В друг град - Карега Лигуре в регион Пиемонт проблемът е различен – масовото обезлюдяване, в резултат на което от някогашните 3000 души население днес са останали само 98.

Сегашните собственици на сградите искат възможно най-скоро да се отърват от притежанията си, а основни посредници в тази дейност са общините. Условието, при което всеки може да си купи къща за смешна цена, е в рамките на една година след покупката, новият собственик (частно лице или фирма) да представи проект за реконструкция с екологично чисти материали. Освен това обновената сграда трябва да запази напълно първоначалния си външен вид. След одобрение на проекта, в рамките на два месеца собственикът трябва да започне ремонтните дейности, които, разбира се, финансира изцяло сам.

И въпреки всичко, не звучи толкова зле!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин