В Кръстова гора службата е под звездите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Кръстова гора службата е под звездите
Автор: Мария Ангелова

Кръстова гора е единственото място в България, където можете да присъствате на служба под звездите. Почувствайте магията на осеяната с вярващи поляна, хилядите запалени свещи в мрака и звездите над вас и останете да преспите под открито небе. Казват, че ако сте силно вярващи, може да видите светещия кръст, който, се появява понякога нощем над храма.

За местността около Кръстов връх в Родопите казват, че е едно от местата в България, което има най-силна енергия. За стотиците истории на хора, които са се излекували от болестите си и са намерили решение на проблемите си с молитва, е достатъчно да разпитате свещениците и хората, които ще срещнете. Не е задължително да отивате с конкретна молба, можете просто да запалите свещичка и да потърсите спокойствие. Всяка седмица в петък срещу събота от полунощ до към 2:30 часа има нощна служба на открито. Поляната пред новия храм се изпълва с богомолци със запалени свещи, а след края на бдението много от хората остават да спят направо на тревата.

Местността е била култово място още от времето на траките, а през Средновековието тук е построен манастир, който по-късно е разрушен от османските турци. Смята се, че в манастира се е пазело парче от Христовия кръст, което няколко монаси са успели да спасят при унищожаването на обителта. И до днес не се знае къде точно около Кръстов връх е скрита светинята. Но от десетилетия се носи поверието, че всяко камъче в района има някъде издълбано кръстче.

Старите хора разказват, че през 30-те години на ХХ век на Кръстова гора дошъл Йорданчо от района на Гоце Делчев, който бил много набожен човек и усетил, че мястото е свято. Започнал да изпраща болни хора да преспиват в подножието на върха, казват, че тук се излекувала от болестта си и сестрата на цар Борис III, княгиня Евдокия. В знак на благодарност царят дарил 66-килограмов (числото е два пъти колкото Христовата възраст) метален кръст, който да бъде бетониран на хълма. Една от жените, които присъствали на поставянето на кръста, носела два гълъба със себе си. Единият литнал и посочил къде да бъде кръстът, а другият хвръкнал към скалата зад поляната, където хората разровили камъните и отдолу бликнала вода. Днес това е аязмото Гълъбичката. Другото аязмо се нарича Очното и до него се слиза по много стръмна и хлъзгава пътека, по която не всеки се осмелява да се спусне. А съдбата на Йорданчо е тъжна – след 1945 г. е затворен в лагера в Ловеч, където и умира.

Металният кръст от цар Борис III е откраднат през 1994 г., като седем месеца по-късно е открит прерязан на две, захвърлен край реката. Според мълвата, на игумена на манастира била подхвърлена бележка, в която се казва, че трима души са откраднали кръста, от които двама вече мъртви, а третият моли за прошка и връща светинята. Кръстът е заварен и е сложен в новия храм, а на негово място на хълма е поставен нов, 99-килограмов. Намятаните върху кръстовете дрехи и кърпи се слагат, за да се „заредят“ с енергия от Кръстова гора.

Храмовете в манастирския комплекс Света Троица – Кръстова гора са няколко. Най-големият е църквата „Покров на Пресвета Богородица“, която е осветена през 1995 г. Преди нея е използван параклисът „Света Троица“, построен през 1956 г. върху основите на разрушения по османско време манастир. От църквата към металния кръст има пътека, покрай която са издигнати параклиси, посветени на всеки един от 12-те апостоли и на Св. Иван Рилски.

Празникът на храма е на 14 септември - Кръстовден. В нощта на 13 срещу 14 септември се събират най-много хора на среднощната молитва.

Полезна информация: До Кръстова гора можете да стигнете с автомобил през Пловдив и Асеновград - по пътя за Смолян се отбива за Лъки и после към село Борово (което се намира на 5 км от Кръстова гора). В най-горната си част пътят е тесен, с много завои и пропасти от едната страна, така че карайте внимателно. Можете да дойдете и с автобус – първо от Пловдив до Лъки, а от Лъки всеки ден без събота тръгва автобус за Борово в 17:30 часа. От Борово ще стигнете пеша за по-малко от час. Другият вариант е да оставите колата в с. Мостово (има табели), откъдето за по-малко от 2 часа пеша през красива горска пътека ще стигнете до манастира.

Имайте предвид, че на над 1500 м височина нощите са студени дори и през лятото. Ако ще спите под звездите, вземете си дебел спален чувал и зимно яке. Можете да преспите и в манастира или в къщи за гости в с. Борово.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин