В Задар морето свири на орган - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Задар морето свири на орган
Автор: Мира Янева

Какво ще кажете тази година да послушате орган по време на почивката си на морето? Ама не какъв да е, а такъв, на който свирят морските вълни. И не, това не е някаква измишльотина, а съвсем истинско място на крайбрежието на Задар, Хърватия.

Въпреки че си заслужава да посетите хърватския район Далмация заради самия него, морският орган в Задар го изтегля напред в списъка на местата, които трябва да видите. Експерименталният музикален инструмент е създаден през 2005 г. от хърватския архитект Никола Башич и му носи много международни награди за урбанизъм. Тайната на мелодията е в тридесет и петте метални тръби под водата. Те са скрити в стълбите, които слизат към морето, и използват енергията на вълните, за да създават всеки път различна, непредсказуема мелодия.

Башич разказва, че частта от крайбрежната улица, където сега се намира органът, преди е била неподдържана и пренебрегвана от жителите на Задар. „Затова реших да съживя това място, като му дам интересна градска атракция“.

По-късно към звука Башич прибавя и светлина. Докато слушате песните на вълните след залез, можете да отправите и поздрав към слънцето. Или пък да седнете върху слънцето. Именно „Поздрав към слънцето“ се казва над 20-метровият кръг малко встрани, който символизира слънчевата система и се осветява в различни цветове от вградените фотоволтаични клетки. През деня кръгът събира слънчева енергия, а вечер я използва, за да се превърне в цветен светлинен калейдоскоп. Ако вие стъпите отгоре, кръгът ще се оцвети по един начин, ако стъпи някой друг – по различен. Добре, признаваме, това не е някаква свръхестествена мистерия или технологии от НАСА – играта на цветовете всъщност е предварително програмирана в синхрон с морските вълни. Самият кръг представлява модел на слънчевата система, а на хромовия пръстен, който го описва, са изписани имената на задарските светци и астрономическа информация, свързана с тях, от открит в района календар от 1292 г.

Никола Башич споделя, че се е вдъхновил за „Поздрав от слънцето“ от... изказване на Алфред Хичкок. Когато английският режисьор е в Задар през 60-те години, той казва, че градът има най-красивия залез на света, и тези негови думи се използват постоянно в рекламата на Задар в наши дни. Неслучайно и днес тази част на крайбрежието е най-пренаселена по залез.

Полезна информация: Морският орган и „Поздрав към слънцето“ се намират до новото круизно пристанище.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Охльо Бохльо, 13.09.2013 | 11:39
какви интересни неща измислят хората по света сигурно е много готино да го видиш и чуеш по-скоро :)
Абонирайте се за нашия бюлетин