В крепостта Голконда и стените имат уши - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В крепостта Голконда и стените имат уши
Автор: Екатерина Мандова

Крепостта Голконда е това място в индийския град Хайдарабад, което само на пръв поглед изглежда спокойно. Едва сте успели да си платите билета за влизане и около вас вече кръжат множеството от „висококвалифицирани“ туристически гидове. Някои от тях дори размахват гордо баджовете си, само и само да ви докажат, че са правилният избор за ваши спътници през остатъка от деня.


Пред портите на Голконда научих, че думата „не“ вероятно има съвсем друг смисъл за индийците. Искате или не, имате гид и това е. Дори да обяснявате, че няма да платите накрая, че нямате нужда, защото познавате мястото доста добре или че не говорите английски, нищо не помага, измъкване няма. Едно е сигурно, разходката из крепостта остава завинаги в спомените ви – дали заради обстановката, заради бъбривия ви спътник или заради многобройните тайни на крепостта, в които се потапяте с всяка стъпка.

Първата тайна на крепостта е акустиката и ако дадете определена сума на гида си, това ще ви бъде демонстрирано веднага. Местата със специална акустика са скрити и преди са били използване за подслушване и подаване на военни сигнали. От самия връх на Голконда, например може да се чуе, ако някой пляска с ръце пред входната порта, или ако минава конник. Други подобни места са бившите покои на владетелите на крепостта – ако допрете ухо до някоя от стените, можете да чуете какво се говори в другите стаи. Ето откъде идвал изразът за стените и ушите им!

Следващата тайна, която гидът гордо ви споделя е, че тук не само са се добивали диаманти, ами най-големите и известни диаманти в света са открити в точно тази диамантена мина, един от които е и в короната на английската царица.

Съзрял любопитството в погледа ви, гидът продължава разпалено да ви разказва къде измислени, къде недоказани истории около крепостта Голконда. Разказва ви, например, за съществуването на подземен тунел, който свързва крепостта с джамията Чарминар в центъра на града. Според легендата благодарение на този таен тунел, владетелите й винаги са успявали да избягат, а крепостта да не бъде превзета. Последният владетел от династията на моголите – Аурангазеб, обаче, разбрал за тайния тунел, като подкупил охраната и така успял да превземе крепостта.

Друг малко известен факт е, че градежът на Голконда всъщност започнал от високата планинска част и постепенно се разраствал надолу.

Крепостта е доста голяма и разходката определено е изморителна, още повече че нежеланият ви спътник не ви дава и миг покой, засипва ви с информация и само от време на време ви позволя да направите някоя и друга снимка. Ако се заинатите обаче, пак няма да си тръгне, а най-много да назначи някой свой колега да ви дебне и щом отново тръгнете нанякъде, пак да дотича.

Е, накрая няма как да не платите, все пак сега знаете всички тайни около Голконда, пък и едва ли искате да сте главни участници в доста шумен и неприятен спор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Охльо Бохльо, 11.10.2013 | 15:47
колко красиви местенца има поз емята :)
Абонирайте се за нашия бюлетин