В света на Златните приказки с Диляна Атанасова - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В света на Златните приказки с Диляна Атанасова
Автор: Александра Любова
В света на Златните приказки с Диляна Атанасова

Днес имам удоволствието да си поговоря с един човек, който създава вълшебство в ушите на децата и на техните родители. Той е водещ на един от най-любимите подкасти за детски приказки, който не само забавлява, но и обогатява въображението на малките слушатели. В днешното интервю ще разговаряме за това как се появи идеята за този подкаст, какво е значението на приказките за децата и какво можем да очакваме в бъдеще от Диляна.

Здравей, Диляна! Благодаря ти, че прие поканата ни да си поговорим. Веднага ме връщаш в детските ми години и ми се иска да ми разкажеш как стартира твоя подкаст Златните приказки?

Преоткрих любовта си към старите детски книги, намирайки любими, но позабравени приказки от ‘96 година. Като дете имах огромна книга с приказки – 500 страници с вълшебства! Едвам я отварях (дори понякога я криех в гардероба ни) и обожавах да си чета всяка една приказка. Така и не спрях да се сещам за нея през годините. Оказа се, че е останала някъде, тъй като често се местихме. Мина се много време и един прекрасен зимен ден (на Бъдни вечер, 2017 г.) разбрах, че ще ставам майка. И тогава се сетих отново за тази така обичана книжка - “Златна книга на приказките”, от изд. Colibri. А тя била прибрана старателно от баба ми, в родния ми град.  Щом я взех, веднага се размечтах един ден да чета от нея приказки на дъщеря ми. Да, но тогава тя не се впечатли от желанието ми (все пак беше още мъничка) и така започнах да чета на глас за себе си. През 2020 година качих първия епизод - “Русокоска и трите мечки” и с това стартирах магичния свят на Златните приказки, където детските истории, които всички помним и обичаме, се претворяват като нежен танц на спомените. 

Златните приказки лекуват, усмихват, даряват някого с това, от което има нужда, носят поуки и послания и са повод за гушкане и обичане, прочетени от мен с цялото ми сърце и душа за всички деца по света. 

В света на Златните приказки с Диляна Атанасова

Трудно ли се озвучават приказки? Трябва ли да влезеш в ролята на всеки отделен герой?

Приех образ на сърцат и нежен разказвач за много български деца по света. Няма по-вълнуващо преживяване и по-трудно - изкуството да разказваш и да бъдеш слушан с интерес. А днес, имайки хиляди съмишленици, се чувствам късметлийка, че съм част от магията, наречена приказка.

Оставям се да ме води вътрешният ми усет относно ролите и гласовете, които оживяват в прочитите ми. Златните приказки Podcast всъщност е подкаст на един сърцат герой, който не спира да минава през хиляди препятствия, но продължава напред. Щастлива съм, че децата се впускат ежедневно във вълшебни, забавни, интересни, чудати истории. 

В света на Златните приказки с Диляна Атанасова

Как се влиза в ролята на злодея?

“Огледалце, огледалце на стената, коя е най-красива на земята?” не ме затрудни, напротив! Това е една от най-любимите ми роли! Тайно съм си мечтала някой ден да озвучавам анимация (това беше много преди подкаста) и с малки, но смели стъпки, вървя напред! Да си разказвач на истории е едно, да озвучаваш герои - съвсем различно. Това, което се старая да правя винаги, е да представя по такъв начин всяка една приказка, че самата аз да я слушам с интерес. А децата обичат, когато се вълнуваш от думите, които изричаш. 

Какви приказки обичат децата днес?

Децата са цели вселени и имат свои собствени предпочитания. Някои обичат да има повече вълшебства, други да четат за любимите си герои или играчки и всичко, което е около тях и е съвсем истинско. Приказките за животни и вълшебните приказки (в които най-често срещаме вълшебни предмети, дарове, чудеса, хали, магии, безброй препятствия) сякаш са сред най-честия избор. От практиката ми с малчугани, а и работата ми в асоциация “Детско сърце” , съм забелязала, че децата имат съвсем семпло желание - историите, които им разказваме, да оживяват първо в нашите сърца, така че след това и гласовете ни да се вълнуват истински.

В света на Златните приказки с Диляна Атанасова

Обръщат ли се към класиките или има нови любимци?

Има стойностни съвременни приказки и всеки ден самата аз чета такива. Не бих могла да говоря от името на всички деца, но ще споделя какво харесва дъщеря ми, която е на почти 5 години - аудио приказки, а благодарение на тях вече слуша търпеливо и дълги истории. Вярвам, че най-важното не е дали и колко често се обръщат към класиките, а това да слушаме заедно с децата ни, да съпреживяваме и да коментираме на подходящите места, да задаваме въпроси, и да спомагаме за развиване на критичното мислене - без значение дали четем или слушаме книга/приказка.

Различават ли се днешните приказки с тези от нашето детство?

Разбира се. Светът се променя, както и ние, но класическите вълшебни приказки сякаш не остаряват. Те са интуитивни, а магията и митичността им придават този образ. Устояват на бури, на дъжд и на студ, на тъга и тъма и като седемцветна дъга усмихват и най-скромната душа. Класическите и добре познати приказки на всички ни, с които са отгледани поколения, в основата си носят уроци и ценности, които не са се променили. Най-ценното, когато на фокус са ни класическите приказки, е че те ни дават голямо поле за разговор и общуване с децата на теми, които дори да не са вече актуални, са били част от живота на хората. Заедно развиваме критичното мислене, обсъждайки героите, случките, моралните поуки, моделите за подражание.

Коя е твоята любима приказка? Защо?

Обичам вълшебствата. Едни от първите ми най-любими приказки бяха Пепеляшка, “Червената шапчица” и “Снежанка” (последните две книги бяха панорамни и не спирах и да играя с тях). Свързвам ги не само с историите, които ни разказват, но и с цялата любов към книгите, на които ме научиха баба и дядо. 

На какво учат детските приказки? 

Приказките ни учат как да се справим с живота, как да разграничим добро и зло. Предават мъдрост и добродетели, свързват ни с архетипни образи, възпитават, развиват ценностната система. Учат въображението ни да не спира да рисува мечти, да вярва, че доброто все пак побеждава, а когато се появяват трудност след трудност, има как да продължим напред. Това, което е най-ценно за мен, е че всичко това може да бъде споделено. Да четеш на детето до теб и да изграждаш силна връзка, да комуникираш свободно. Когато разказваме приказки, помагаме на малките деца да преработват страховете си в безопасна среда. Освен това, учат да обичаме книгите и необятния свят, който се крие сред страниците. А магията на аудио детските приказки също предава тези важни послания, защото се случва, когато разказвач, автор и слушател се свържат в едно цяло и съпреживяват съкровено всяка история.

Трябва ли и ние - порасналите деца - от време на време да се връщаме към четенето на приказки?

Вярвам, че всички носим у себе си и пазим понякога скрито дълбоко, това желание да сме безгрижни и спокойни. Приказките на мен ми носят хармония и уют. Сближават ме с един магичен свят, преплитайки всички нови усещания в живота ми. 

Всъщност въображението ни не спира да играе, да танцува с пантофки от злато или сребро, среща се с небивали същества, среща се с доброто, с лошото, намира своя път. Сънува, бленува, бодува, говори, обсъжда, спори. Пробужда. Светът на приказките е вълнение. И той е за всички. Така че - действайте. Изберете си познати/непознати заглавия и четете.

А ако все пак искате да си подарите удоволствието някой да ви почете, може да се осмелите да се качите в омагьосаната карета с моя глас и да потеглим на магично пътешествие в нови земи. 

Кои книжки/приказки са сред задължителните за всяко дете?

Да възпитаваме любов към книгите и култура към четенето за мен е много важно. Вярвам, че така помагаме на супергероите на новото време (децата ни), давайки им нужните знания, с които да боравят смело, да размишляват, да сбъдват мечтите си, да се борят за по-доброто утре, да препускат в други реалности, да развиват въображението си и да отварят съзнанието си за невидимите неща.

В този ред на мисли, вместо “задължителни” бих казала “препоръчителни”. Най-важният списък за мен би бил този, който позволява отвъд “задължителната” литература и класическите произведения, например, да има и подбрани заглавия, спрямо интересите на детето. Ако все пак детето не проявява интерес към книгите на хартиен носител, имаме опцията да опитаме и с аудио книги. 

Всяка минута с прочетена или изслушана на запис история или приказка е секунда по-малко време пред екраните. В днешния дигитализиран свят, понякога ни се струва, че трябва да водим битка. Най-добрият начин да победим, е чрез личния пример - така че съветът ми е да осигурим поне няколко заглавия у дома за детето си, така че то да има лесен достъп до книгите. 

А моите “препоръчителни” приказки са “Червената шапчица”, “Трите прасенца”, “Вълкът и седемте козлета”, “Златното момиче”, “Скъсаните пантофки”, “Пепеляшка”, “Златокоска и трите мечки”, “Неродена мома”, “Барабанчикът”, “Снежната царица”, “Седемте гарвана” и да продължавам ли? Толкова много приказни заглавия! 

Какво можем да научим от любимите си приказни герои?

От любимите си приказни герои можем да си вземем; Заедно порастваме и пътуваме в цветни светове, пълни с магия и чудни същества от долни земи. Летим с орлите, летим на крилата на любовта към буквите. 

Заедно откриваме тайни и явни светове, истини и ценности, вярвания и убеждения, които ни позволяват да живеем в един още по-хубав и осъзнат свят, в който чувстваме, обичаме, мечтаем и сме по-добри!

По случай Денят на приказката ти организираш онлайн кампания “Приказки от златни гласове”, разкажи ни.

На 20 март отбелязваме един не толкова популярен празник у нас - Международния ден на приказката - гласовете на разказвачите от цял свят се обединяват, за да бъдат слушани от малки и големи. Всяка година празникът има основна тема, а тазгодишната е “Заедно можем”. В тези несигурни години напоследък, в тази буря от всякакви емоции, всички имаме нужда да знаем, че заедно МОЖЕМ! Затова сътворихме вълшебство за всички български деца по света. В рамките на почти две седмици (15.03 - 27.03) ще качваме нови епизоди с "Приказки от златни гласове", които могат да се слушат напълно безплатно, в удобно време за всеки, без значение къде се намира. Артисти, работещи в дублажа, актьори, куклени актьори, изпълнители ще омагьосат Златните приказки подкаст.

Възродихме любими, но позабравени приказки, както и включихме по-малко известни, така че всеки малък и пораснал мечтател и слушател да се развълнува и да намери своята приказка, която ще запали интереса му към книгите и вълшебствата. А вече стартирахме и с първата изненада - 6 талантливи деца от Voice Academy четат приказки за малките слушатели на подкаста.

Благодаря на издателствата, с които си партнираме в тази кампания -  изд. Колибри, изд. Миранда, изд. Софтпрес, изд. Изток Запад, изд. Пан и на всички съмишленици, които повярваха в идеята да подарим приказки за малки и големи мечтатели.

В света на Златните приказки с Диляна Атанасова

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин