В света на книгите с Темз Арабаджиева - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В света на книгите с Темз Арабаджиева
Автор: Александра Любова
В света на книгите с Темз Арабаджиева

Ще се потопим в света на книгите и ще видим какво вълнува читателите в последно време, кои са най-интересните заглавия на издателство "Сиела" и какво ново да очакваме. На всички тези въпроси и още ще ни отговори Темз Арабаджиева - PR на издателство "Сиела". Продължавайте да четете!

Как и кога се зароди твоята любов към книгите?

Някои хора разделят времето си на „преди“ или „след“. Истината е, че изобщо не си спомням онези дни „преди“. В семейство с четящи родители предполагам, че винаги е така. Любовта към думите се предава. И сякаш още преди да започна да чета, любовта ми към литературата си е била там.

Кое е заглавието, което е оставило трайна следа в съзнанието ти и би се върнала да препрочиташ отново и отново?

През годините те се променят. За последните седем това сякаш са различни стихосбирки – „Кого живея?“ от Костас Монтис, „Ѝ“ от Йорданка Белева, „Площите на паметта“ от Херман де Конник, стиховете на Т.С. Елиът, Рилке и други.

В света на книгите с Темз Арабаджиева

В днешно време децата прекарват все повече време във виртуалното пространство. Как да събудим интереса им към книгите?

Няма човек, който да не обича да чете, просто все още не е открил езика и историята, която е „неговата“. С децата трябва да се говори без предразсъдъци, без характерния за възрастните „снобизъм“. Това, че ние не разбираме нещо, не означава, че то не е валидно за някого. Познавам хора, които са започнали да четат със „Здрач“, защото това е било Книгата на тяхното поколение, и днес обожават Вирджиния Улф.

Напоследък като че ли всеки пише книга. Какво е мнението ти за все по-популярното течение сред инфлуенсърите да издават книги?

Истината е, че не съм читател на точно тази трактовка. Ако тези книги са „полезни“ на някого, не вредят и не се възползват от аудиторията, защо не? 

"Първа страница" - нов подкаст за книги, хора и (не)истински истории. Разкажи ни повече как дойде идеята за създаването му и какво искате да покажете на хората.

В света на книгите с Темз Арабаджиева

Каквото и да си говорим, хората обичаме рамките. Без значение дали става дума за актьор, писател, музикант, водещ, спортист или друго - познаваме тези популярни личности от големия и малкия екран, от интервюта, акцентиращи по-скоро върху актуалното за деня. Така много нюанси остават скрити.

Затова с Антон Биров, който е главен редактор на Webcafe.bg и мой партньор в „С книги под завивките“, решихме да поканим хора от различни сфери, които вярваме, че „крият“ в себе си още толкова много извън нещата, с които ги познаваме. Стараем се атмосферата да е достатъчно уютна, че да могат гостите да се чувстват комфортно. Това някак се усеща от слушателите. А избрахме подкаста като формат, защото само той позволява толкова независим от времето разговор. А и с YouTube канала и с радио рубриката решихме, че можем да експериментираме.

В света на книгите с Темз Арабаджиева

Какво мислиш за електронните и аудио книги? Те ли са новото бъдеще?

Електронните и аудио книгите са просто ново проявление на формата. Да, те са „новото бъдеще“, но то съвсем не изключва хартиените копия. Читателят може да е много „сантиментално животно“ и да има нужда от допира на хартията, аромата, освен комфорта и функционалността.

Кои са книгите, които всеки млад човек трябва да прочете?

Книгите, които ще го нюансират, ще го конфронтират и нека си го пожелаем, ще го накарат да бъде по-добър със себе си и околните.

Какво четат хората напоследък? Залагат ли на класиките или посягат към съвременната литература? Има ли любими заглавия?

Четат и то как – от класика до нехудожествена литература. Засилва се и любовта към българската съвременна литература!

В света на книгите с Темз Арабаджиева

Издателство Сиела не спира да ни радва и вдъхновява с все нови и интересни заглавия. Какво ново да очакваме?

Ще се постараем 2022 да е също толкова магична, колкото беше и 2021. Все пак книгите се превърнаха в най-достъпното „забавление“ в тези странни и понякога мрачни дни.

Изминалата 2021 г. е една от най-разнообразните що се отнася до заглавията, които се появиха с логото на издателство „Сиела“ на пазара. Трудно би било да се спрем на една единствена от над 250 нови книги. Но със сигурност можем да посочим като приносни:

„Утопия авеню“ от Дейвид Мичъл – авторът на „Облакът Атлас“ и сценарист на „Матрицата: Възкресения“ създава мащабен роман, който успява да проследи нецензурираната история на годините на свободната любов, революциите на сърцето и бунтовете по улиците през 60-те години на миналия век през съдбата на една прохождаща рок банда. Книга за красивите мечти на младостта и цената, която човек трябва да плати по пътя към сбъдването им. Името на Дейвид Мичъл е емблематично за литературната сцена и „Утопия Авеню“ потвърждава това.

„Събрани разкази“ от Кърт Вонегът – два мащабни тома с всички разкази, които Вонегът е написал, включително такива, които никога преди не са били публикувани на български език.

„Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от Чарли Макеси - сензацията на New York Times, която спечели сърцата на милиони читатели по света е фин и деликатен разказ за човешките емоции в духа на вечните класики „Малкият принц“ и „Мечо пух“. Книга, която носи утеха в несигурните времена, в които живеем.

Oще в началото на годината oчакваме впечатляващата „Облакът Кукуландия“ от Антъни Доер, автора на „Светлината, която не виждаме“ – носител на наградата „Пулицър“. Действието се развива в три отделни момента във времето – в Константинопол през ХѴ век, в малко градче в днешен Айдахо и на междузвезден кораб след десетилетия. Това е „безумно изобретателна, хуманна и вдъхновяваща книга за възрастни, изпълнена с магията на детския читателски опит“.

"Кръстопътища" от Джонатан Франзен е другият проект, който се надяваме да се появи в края на 2022 г. Toвa e шестият роман от автора на Поправките, който ще даде началото на мащабна трилогия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин