Вагнеров фестивал в Байройт, Германия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вагнеров фестивал в Байройт, Германия
Автор: Елена Исаева

Германия е многолика страна, която може да предложи много на своите посетители. Тя е известна с толкова много градове, паметници на културата и събития, че едва ли има човек, който да не я познава. Байройт е красив и доста интересен град в Северна Бавария, Германия. Възникнал е около 1194 г.

 

Градът има интересна итория, свързана със световноизвестния композитор Рихард Вагнер. През 1870 г. Вагнер посещава Байройт, за да представи свои произведения, започвайки с „Пръстенът на Нибелунгите“ на сцената на известната в онези години Маркграфска опера, която е единтвената автентична барокова опера в Германия.

Вагнеров фестивал в Байройт, Германия
Снимка: pixabay.com

 

Освен с красивата си фасада, операта очарова и с невероятен интериор –  с изящни позлатени корнизи и колони, богато украсени полилеи и свещници.  Но тя се оказва малка със своите 500 места, да побере оркестъра и всички изпълнители на Вагнеровите постановки. Затова Вагнер се заема да построи в Байройт свой фестивален комплекс. Градът го подкрепил в начинанието му, и така се появил комплексът наречен от самия Вагнер „Дом Ванфрийд“. Също и с подкрепата на крал Лудвиг II, Вагнер успява да привлече вниманието към оперното изкуство.

Вагнеров фестивал в Байройт, Германия
Снимка: pixabay.com

 

Така възниква и фестивалът наречен на името на великия композитор. Всяка година за около пет седмици през юли и август в Байройт се събират хияди почитатели на Вагнер и на оперното изкуство. Това е едно от най – големите летни културни събития в Германия. Любители на класическата музика от цял свят идват тук, за да се насладят на прекрасната музика и уникалните изпълнения на известни оперни певци. Изживяването е наистина вълшебно, слушането на величествените звуци, изпълнявани от талантливи оркестри е просто незабравимо. Публиката е много разнородна, от различни краища на света.

Вагнеров фестивал в Байройт, Германия
Снимка: pixabay.com

 

Някои пропътуват огромни разстояния, за да могат да осъществят мечтата на живота си, други, които могат, посещават по няколко пъти величестевното събитие. Певци и оркестри от световна величина завяват участие в това велико събитие на опернто изкуство. Билетите се разпродават почти веднага след като бъдат пуснати за продажба. Представят се по минимум по 10 вагнерови творби. Освен любители на операта, ежегодно на фестивала присъстват и познавачи и критици на този вид изкуство. Заснемат се изпълнения, които се излъчват и по радиото и телевизията, също така се представят и в масовите средства за комуникация. Обявяват се публично датите и участниците във фестивала. Така Байройт се превръща в синоним на великия композитор. Ако и вие сте любител на класическата музика, следете с внимание обявяването на събитието, бъдете от първите, купили си билет, като си подарите тази награда, да изпълните сетивата си с крсива музика и невероятни изпълнения на талантливи певци и музиканти.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин