Варна – Европейска младежка столица - събития - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Варна – Европейска младежка столица - събития
Варна – Европейска младежка столица - събития
Снимка: visit.varna.bg

През 2017 г. Варна бе избрана за Европейска младежка столица. Тя е първият български град, който е носител на този приз.

Той се присъжда на европейски град за период от една година. Това е инициатива на Европейския младежки форум, започнала през 2009 г. Досега европейски младежки столици са били: Ротердам, Холандия (2009 г.), Торино, Италия (2010 г.), Антверпен, Белгия (2011 г.), Брага, Португалия (2012 г.), Марибор, Словения (2013 г.), Солун, Гърция (2014 г.), Клуж-Напока, Румъния (2015 г.) и Ганджа, Азербайджан (2016 г.).

Основната цел на инициативата „Варна – Европейска младежка столица” е да превърне града в притегателен център за бизнеса и младите хора. Този процес далеч не свършва с края на 2017 г., а по-скоро започва. Идеята е да се даде възможност на младите хора да подобрят средата в града чрез развитие на собствени проекти в различни сфери като: предприемачество, градска среда, култура, нови технологии и техните приложения и др.

Варна – Европейска младежка столица - събития
Снимка: visit.varna.bg

Както и предишните месеци на 2017 година, така и този октомври е изпълнен с многобройни и разнообразни събития.

От 12 октомври до 15 октомври Варна е  домакин на XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми, който ще се проведе в СОК „Камчия”. Тази година голямата награда ще бъде кристална пластика, която е изработена от Филип Гайдов по идея на професора в Националната художествена академия Стоян Гайдов. Тя ще бъде връчена за първи път в 52-годишната история на фестивала, а за нея ще се състезават кинопродукции, прецизно подбрани сред рекордните 1890 творби от 107 държави.

Варна – Европейска младежка столица - събития
Снимка: visit.varna.bg

Отново от 12 октомври до 15 октомври Технически университет - Варна е домакин на 72 часов технологичен маратон ТОМ. Това е международен формат, който събира инженери, дизайнери, иноватори и ентусиасти, които ще се обединят, за да подобрят живота на петима души със специални нужди. Организаторите са подготвили серия от отворени събития и лекции за широката публика, които ще дадат възможност на всеки да се докосне до магията на ТОМ. Официалното откриване и представяне на предизвикателствата, както и срещата с журналисти, ще бъде на 12 октомври от 13:00 ч. в аулата на университета.

Варна – Европейска младежка столица - събития
Снимка: visit.varna.bg

Предстои най-мащабната бизнес и стартъп международна конференция в България - Innowave 2017 Business and Startup Conference, която ще се проведе на 20 октомври и на 21 октомври 2017 г. в "Дворец на културата и спорта" във Варна. На форума ще присъстват над 750 собственици, управители и мениджъри на фирми, представители на бизнеса и startup-и от 23 държави. Ще бъдат разположени над 25 щанда на български и световни технологични компании.

Варна – Европейска младежка столица - събития
Снимка: visit.varna.bg

Между 23 октомври и 27 октомври всяка вечер от 19:00 ч. ще може да чуем едни от най-успешните ИТ иновации в медицината. HealthTech конференцията се организира съвместно между Beehive и Медицински Университет - Варна с подкрепата на студентски съвет и „Варна - Европейска младежка столица 2017”.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин