Варна осъмна с двуметрова книга „Де е България“ и вдъхновяващи цитати - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Варна осъмна с двуметрова книга „Де е България“ и вдъхновяващи цитати
Автор: Peika.bg

Двуметрова книга със заглавие „Де е България“ и арт кубчета с родолюбиви цитати на младежи от България, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна беше открита в морската столица.

Изложбата носи името Варна – град на младите, иновациите и културно-историческото наследство“. Тя е реализирана с подкрепата на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет в сътрудничество с община Варна. Инсталацията е подарък за гражданите и гостите на морската столица по повод Деня на народните будители. Тя отбелязва и успешното завършване на ежегодния семинар на Фондация Българска Памет под надслов „Силна национална идентичност/Силна европейска идентичност“, който за 26-ти пореден път се проведе край Варна.

Изложбата беше открита от д-р Моника Панайотова (член на Консултативния съвет на Фондация Българска Памет и бивш заместник-министър в Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.) и кмета на Варна Иван Портних.

Варна осъмна с двуметрова книга „Де е България“ и вдъхновяващи цитати

„Инсталацията съчетава елементите на минало и съвремие, на творчество и история, на дигиталното и иновативното. Изложбата представлява своеобразен мост между миналото, настоящето и бъдещето и между поколенията, запазвайки както спомена за нашите будители жив, така и събуждайки будителска искра в младите хора“, сподели пред медиите д-р Моника Панайотова.

Кметът на Варна Иван Портних се обърна към присъстващите младежи с думите: „Аз съм абсолютно съгласен, че България е там, където има и един българин и вярвам, че всички вие ще бъдете не само приятели и посланици на град Варна. Ще се радваме да се върнете тук, за да продължите вашето образование или професионална реализация!“.

Варна осъмна с двуметрова книга „Де е България“ и вдъхновяващи цитати

Двуметровата книга на входа на Морската градина се отваря, досущ като истинска, а в нея гражданите могат да открият QR код, който да сканират с мобилния си телефон, в замяна на което да получат безплатно дигитална презентация по повод Деня на народните будители. Същата може да бъде видяна и на: https://bgmf.eu/art-exhibition/

Сред посланията в арт инсталацията силно се откроява патриотичната нотка, която ни напомня, че всеки българин, независимо къде се намира, винаги ще носи част от България със себе си.

Варна осъмна с двуметрова книга „Де е България“ и вдъхновяващи цитати

Всички цитати, поместени в изложбата, са на младежите, участници в семинара на Фондация Българска Памет от България, Албания, Република Северна Македония, Сърбия, Украйна и Молдова и имат за цел да бъдат препратка за уважение и обич към България и мечта за заедност в Европа.

Автор на проекта е екипът на Фондация Българска Памет, а съоръжението ще радва посетитетели на град Варна през целия месец ноември.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин