Великденският остров или къде е пъпът на света - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Великденският остров или къде е пъпът на света

Великденският остров - наричан също Рапа Нуи, е истинско чудо, създадено от майката природа, което се намира в Тихия океан. Познат е и като „Пъпа на света“, а името си получава, защото първата експедиция дотам е направена от холандски адмирал на Великден – 5 април 1722 г.

На острова има красиви плажове, заспали вулкани и хилядолетни каменни статуи - моаи. Има повече от 800 такива статуи из целия остров - някои гледат към морето, други имат шапки, но само на една са нарисувани очите. Не се знае кой е поръчал да се построят, поради каква причина или как са стигнали до крайбрежието на Рапа Нуи. Именно мистерията за моаи и невероятните пейзажи около тях правят острова уникален.

Вулканите излизат изпод морето и придават на острова формата на триъгълник. 166 км зелени гори, плажове, свещени места и всичко това под синьото небе, отразено в океана.

Има всякакви хотели и ресторанти, където се предлагат типични ястия – най-вкусните рибни изделия от Тихия океан и най-хубавите плодове и зеленчуци на острова.

Рапа Нуи не е много голям и може да се обиколи пеша, но също така можете да наемете кон или автомобил.

Гигантските фигури - моаите, можете да видите в Аху – свещено място, на което е забранено да се говори, в знак за уважение. Друга забележителност е плажът Анакена – най-известният плаж, обичан заради спокойната си и топла вода и белия си пясък. Намира се близо до столицата Ханга Роа.

И още едно скрито съкровище на Великденския остров: има един плаж след Аху Вайху, който няма дори име и е много по-голям от Анакена. Заобиколен е от скали и е по-добре да стигнете дотам пеша.

А най-хубавото е, че не е нужно да чакате до Великден, за да посетите Великденския остров. Тук туристи има целогодишно. Островът се води територия на Чили.  

 

Тази статия ви хареса? Заповядайте и в нашата фейсбук страница за още (не)обикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин