Велико Търново: Където българските царе оживяха - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Велико Търново: Където българските царе оживяха
Автор: Peika.bg

Забравете за всички скучни уроци по история от училище и вижте отблизо цар Калоян, цар Иван Асен II, пленения Балдуин Фландърски, папски кардинали и царски боляри...

28 реалистични фигури от времето на Второто българско царство са подредени в средновековна обстановка, фонът е от типична за онова време музика (всъщност миксирани откъси на група Ирфан), а в огнищата гори почти истински огън. Тази машина на времето е Мултимедийният посетителски център на Велико Търново, който стана известен като Музей на скулптурните фигури, и ще приема посетители в подножието на хълма Царевец във Велико Търново.

Отдавна имаше нужда от нещо, което по такъв жив и запомнящ се начин да пресъздава историята. Защото едно е да прочетеш кой с кого се е бил и кой е победил (че те битките да бяха една и две...), а съвсем друго е да видиш пред себе си застинала като кадър сцена от битката при Одрин (или Адрианопол по онова време) от 1205 г. Тогава Балдуин е пленен от цар Калоян. Легендата разказва, че плененият рицар прекарва няколко нощи в днес полуразрушената крепост Букелон, а след това е отведен в Търново. Но това е една друга (погранична) история.

Фигурите в музея не са восъчни, а са изработени от полимерни и естествени материали. Освен царе и видни личности, ще видите и майсторите от времето на Второто българско царство – ковачи, грънчари, монетари, зидари... Всеки един косъм от коса или брада е набучван поотделно, всяка една дреха, герб или знаме са предварително проучени и отговарят на историческата реалност.

Една разходка сред фигурите в този стоп кадър отпреди няколко века и сте научили не един, а няколко урока по история. Не забравяйте да доведете тук и децата си.

Полезна информация: Мултимедийният посетителски център отвори официално врати на 16 февруари 2013 г. Входните такси са 10 лв за възрастни, 5 лв. за ученици и хора над 60 години, семейство с до 3 деца ще плаща общ билет от 20 лв. Безплатно ще е посещението за инвалиди, както и за организирани групи от ученици и студенти в периода 15 септември - 30 юни. Снимане с фотоапарат ще струва 5 лв., толкова е и обличането в костюм от Второто българско царство.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
По-красиви утре, 14.01.2013 | 15:29
... ВРЕМЕ беше да имаме подобен музей!...
По-красиви утре, 14.01.2013 | 15:05
Невероятно!!!! Бреме беше да имаме подобен музей! И като се има предвид, че Ренесансът в България е изпреварил Европейския с приблизително 4 века... И вместо да се гордеем с историята, героизма на предшествениците ни и страната си... - сега е ограбена, предадена и доведена до просяшка тояга, мръсна... :(
Абонирайте се за нашия бюлетин