Великобритания пуска своя паспорт за ваксини, докато ЕС разработва своя „зелен пропуск” - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Великобритания пуска своя паспорт за ваксини, докато ЕС разработва своя „зелен пропуск”
Автор: Peika.bg
Великобритания пуска своя паспорт за ваксини, докато ЕС разработва своя „зелен пропуск”

Вече е задействана идеята цифров сертификат за проследяване на тестовете и ваксинациите срещу COVID-19 за граждани на Европейския съюз (ЕС) от страна на Европейския парламент. Затова и Великобритания пусна свое приложение, за да предостави доказателства за ваксинацията или тестването на дадено лице.

Тъй като Великобритания вече не е част от ЕС, тя не е включена в плановете за европейския цифров здравен сертификат. Неговото приложение на Националната здравна служба (NHS) – първоначално създадено да резервира медицински срещи и да поръчва повторни предписания – е разширено, за да покаже състоянието на тестване и ваксинация на притежателя. Международните пътувания за почивка най-накрая отново са законни в Англия, Шотландия и Уелс, а британското правителство работи с партньори от цял ​​свят, за да гарантира, че системата може да бъде международно призната.

Потребителите ще трябва да изтеглят приложението NHS – което се различава от приложението си за проследяване на контакти – и се насърчават да го направят, преди да резервират пътуване. В случай, че човек, който възнамерява да пътува, няма смартфон, но държавата, която посещава, изисква да бъдат ваксинирани, те могат да се обадят на номер 119 и да получат писмо със статуса си на ваксинация. Писмото обаче може да бъде получено само при определени условия, включително ако лицето пътува през следващите 4 седмици до държава, която изисква ваксинация.

ЕС се стреми да задейства своята цифрова карта навреме за лятото. Той ще посочи дали притежателят е бил ваксиниран или е имал отрицателен тест за вируса и ще съдържа информация за възстановяване на тези, които са били болни от COVID-19. Всяка болница, изпитателен център или здравен орган ще имат свой собствен цифров подпис и всички тези подписи ще се съхраняват в защитена база данни във всяка държава. ЕС ще разработи система, при която всички подписи на сертификати могат да бъдат проверени в целия ЕС.

Цифровият сертификат ще се съхранява на мобилно устройство, а гражданите могат да поискат и версия на хартиен носител. И двамата ще имат QR код, който съдържа основна информация, както и цифров печат, за да се гарантира, че сертификатът е автентичен. Всеки гражданин на ЕС или гражданин на трета държава, законно пребиваващи или пребиваващи в ЕС, следва да бъдат освободени от ограниченията за свободно движение, след като притежават сертификата.

Държавите от ЕС ще трябва да приемат сертификати за ваксинация за ваксини, получили разрешение за пускане на пазара на ЕС, въпреки че страните членки могат да решат да удължат освобождаването от ограничения за свободно движение на пътници от ЕС, които са получили друга ваксина. Комисията работи и със Световната здравна организация (СЗО), за да гарантира, че сертификатите ще бъдат признати другаде по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин