Велинград като спа дестинация - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Велинград като спа дестинация
Автор: Иванка Могилска

Погледнете в речника и ще видите, че така модерната думичка “спа” всъщност е име на град – известен балнеологичен курорт в Белгия, станал популярен благодарение на минералните си извори. В този смисъл едва ли има по-точно определение на Велинград от “спа” дестинация.

Не е нужно да сте болни, за да потърсите помощта на велинградските минерални извори. Напротив – когато сте здрави, но уморени и стресирани, спа процедурите ще ви помогнат да върнете тонуса си и да укрепите здравето си.

Ще забележите, че в спа столицата на Балканите можете да почивате при доста различни условия и цени. Това прави спа процедурите и балнеолечението достъпни за всеки.

Лесно ще се убедите, че както и да наричат процедурите в различните спа центрове, същината е еднаква. Разчита се на силата на минералната вода и на благотворното въздействие на редуването на обливания и потапяния във вода с чувствителни температурни разлики. На помощ са привлечени ароматерапията, калотерапията и таласотерапията (лекуване с морска вода). В предлаганите процедури са вплетени техники, характерни за източните практики за пречистване на тялото и духа. Не са забравени и разкрасителни процедури. В повечето случаи на фона на релаксираща музика, а добре подготвени кинезитерапевти умело ви потапят в покой и хармония със себе си и със света.

Ако сте любители на класиката, можете да разчитате на парна баня, сауни – руска, финландска, кедрова; истински турски хамам – все неща, доказвали благотворното си въздействие векове наред. Като се прибавят свойствата на минералната вода, обогатена с родопски билки, няма как да не излезете като нови оттам – без напрежение, без криви мисли, без някоя и друга болежка и без някой и друг килограм.

Масажите вече са неделима част от спа. Във Велинград ще ви ги предложат в цялата им пъстрота и разнообразие на изпълнение и спомагателни средства – мед, шоколад, вулканични камъни и какво ли още не.

Спа центровете в скъпите хотели предлагат глезотии и комфорт, за които дори не сте се сещали. Хотелите с по-малко звезди се стараят да не изостават твърде в предлаганите спа възможности. Къщите за гости и квартирите в частни домове наблягат на личното отношение в обслужването.

Където и да сте отседнали, каквито и чудесии да изживявате в спа столицата Велинград, намерете време да посетите емблематичните за града бани.Сярната баня” и извор “Власа” са в квартал Каменица. “Калната баня” е между Каменица и Лъджене. “Карбонатна”, “Кремъчна” и “Вельова” – в Лъджене, а “Радоновата” – в Чепино. Имената им са показателни за характера на водата. Обичайно е процедурите в тях да се назначават и наблюдават от лекар.

Доказано е клинично, че водата във Велинград повлиява благоприятно болести, засягащи почти всички системи на човешкото тяло. Използва се с успех в профилактиката на кариеси и остеопороза.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин