Веломаршрут България - Сърбия за начинаещи и напреднали - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Веломаршрут България - Сърбия за начинаещи и напреднали
Автор: Peika.bg
Веломаршрут България - Сърбия за начинаещи и напреднали
Снимка: www.mountabike.eu

Нови веломаршрути през планини и полета се изграждат в граничните зони на България и Сърбия. Планинското колоездене не е сред най-популярните занимания у нас и именно затова трансграничният проект на България и Сърбия "Качи се на колело" ще проправя нови пътища (преносно и буквално) за развитието му.

Изготвените по проекта маршрути за планинско колоездене са с дължина 400 км, от които 150 км са разчистени горски пътища. "Маркирали сме маршрутите в зависимост от различните им нива на трудност със зелен, син и червен цвят на табелите, съответно за леки, средни и трудни маршрути", разказа Евтим Стефанов, ръководител на проекта, цитиран от iNews.bg.

Поставени са 28 големи табели във важните населени места в региона и голяма карта на маршрутите. По указаните маршрути са монтирани 24 места за пикник с маси, пейки и възможност за палене на огън, където велосипедистите могат да почиват.

По проекта срещу скромнa сумa могат да бъдат наети 60 качествени алуминиеви планински велосипедаот Чипровци, Копиловци, Стакевци, Фалковец, Белоградчик и Зайчар – Сърбия. На 3 места в региона вече има оборудвани работилници за ремонт на велосипедите и обучени местни хора, които ще се занимават с тази дейност.

Каски, GPS-и и резервни части също са част от оборудването, предоставено на активните местни хора, които ще развиват велотуризма. Карането на колело в планината изисква някои технически умения за по-трудните маршрути, като всеки може да започне с лесните зелени маршрути.

Сайтът на проекта можете да видите тук

Вижте още уикенд маршрути в България!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин