Виенската опера в 30 кратки факта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виенската опера в 30 кратки факта
Автор: Елена Исаева

Виенската държавна опера, известна още като Wiener Staatsoper, е една от най-престижните и реномирани оперни театри в света. Ето 30 факта за тази емблематична институция:

1. Историческо местоположение: Виенската държавна опера се намира в сърцето на Виена, Австрия, на известния булевард Рингщрасе.

Виенската опера в 30 кратки факта
Снимка: pixabay.com

2. Архитектурно великолепие: Операта е великолепен пример за нео-ренесансова архитектура, проектирана от архитектите Август Сикард фон Сикардсбург и Едуард ван дер Нул.

3. Голямо откриване: Виенската държавна опера официално е открита на 25 май 1869 г. с изпълнение на операта на Моцарт „Дон Жуан“.

4. Впечатляващ размер: Това е една от най-големите оперни театри в света, с капацитет от над 2200 места.

5. Обширен репертоар: Виенската държавна опера разполага с обширен и разнообразен репертоар, изпълнявайки над 60 различни опери през сезон, общо над 200 представления.

6. Висок стандарт: Операта поддържа висок артистичен и музикален стандарт, с оркестър от световна класа и известни диригенти и режисьори.

7. Известни диригенти: Някои от най-известните диригенти в света, включително Густав Малер и Херберт фон Караян, са ръководили представления във Виенската държавна опера.

8. Исторически композитори: Произведенията на известни композитори като Волфганг Амадеус Моцарт, Рихард Щраус и Джузепе Верди често се изпълняват в операта.

9. Оперен бал: Годишният Виенски оперен бал е световноизвестно събитие, което се провежда в операта и привлича високопоставени лица, знаменитости и културни ентусиасти от цял свят.

10. Нощ в операта: Посещението на представление във Виенската държавна опера е грандиозно събитие с гости, облечени в официално облекло.

11. Wiener Staatsoper Ballet: Балетната трупа, свързана с операта, е известна с изключителните си изпълнения на класически и модерен балет.

Виенската опера в 30 кратки факта
Снимка: pixabay.com

12. Хор на Държавната опера: Хорът, сформиран през 1869 г., играе важна роля в продукциите, осигурявайки мощна вокална подкрепа на изпълненията на операта.

13. Домът на Виенската филхармония: Оркестърът на Виенската филхармония често свири в операта и има специално отношение към институцията.

14. Исторически премиери: Няколко забележителни опери имаха своите световни премиери във Виенската държавна опера, включително "Саломе" и "Електра" на Рихард Щраус.

15. Предавания на живо: Виенската държавна опера излъчва избрани представления на живо за публиката на голям екран извън сградата.

16. Виенската държавна опера за всички: Инициативата „Виенската държавна опера за всички“ позволява на публиката да се наслади на оперни представления на живо на открито, точно пред операта.

17. Известна лоджия: Централната лоджия на операта, известна като "Eiserne Loge" (Желязната лоджа), е запазена за австрийския президент.

18. Gustav Mahler Platz: Площадът пред операта носи името на прочутия композитор и диригент Густав Малер.

19. Исторически пожар: През 1945 г., по време на Втората световна война, Виенската държавна опера е сериозно повредена от съюзническите бомбардировки и се запалва. По-късно е реконструиран.

20. Позлатено фоайе: Голямото стълбище и фоайето на операта са украсени с пищна мазилка и позлатени елементи.

21. Статуи на велики композитори: Фасадата на операта включва статуи на известни композитори, включително Моцарт, Бетовен и Верди.

22. Резидентни компании: Виенската държавна опера е дом на няколко местни компании, включително Виенския държавен балет и Виенската филхармония.

23. Обновяване и модернизация: Операта е претърпяла обширни ремонти и усилия за модернизация в края на 20-ти и началото на 21-ви век.

24. Акт на откриването на оперния бал: Актът на откриването на оперния бал във Виена е изпълнение на дебютанти, които танцуват валс на голямото стълбище.

25. Вечна елегантност: Виенската държавна опера продължава да бъде символ на вечна елегантност и артистично съвършенство.

26. Vienna Opera Run: Ежегодното Vienna Opera Run, благотворително бягане, позволява на участниците да се състезават по Ringstrasse преди тържественото откриване на операта.

27. Фестивал на Рингщрасе: Виенската държавна опера често участва във фестивала Рингщрасе, прославяйки историческия булевард.

28. Изтъкнати артисти: Множество легендарни оперни певци, диригенти и режисьори са украсявали сцената на Виенската държавна опера.

29. Ден на отворените врати: Операта отваря вратите си за обществеността на Националния празник на Австрия, 26 октомври, позволявайки свободен достъп до сградата.

30. Емблематична сцена: Сцената на Виенската държавна опера се счита за една от най-известните и значими в света, а нейната уникална механична система позволява сложни промени на сцените по време на представления.

 

Виенската държавна опера е символ на културното наследство на Виена и е свидетелство за трайното оценяване на изкуствата в Австрия и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин