Винен туризъм за начинаещи - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Винен туризъм за начинаещи
Автор: Мира Янева

Не е нужно да разбирате от вино, за да се окажете на тур във винарска изба. Разходката сред лозята винаги е приятна, но най-вече рано сутрин или вечер, по залез, когато светлината е мека, а жегата е намаляла. Може и с велосипед. Само не си забравяйте шапката с периферия.


Ако нямате специален интерес към виното, нищо чудно първият ви винен тур да е въпрос на случайност. 

Ако човек попадне на хора, които си харесват работата, ще научи не само интересни неща за отглеждането на лозя и за приготвянето на виното. Ще се потопи в историята на района, в легендите, които витаят тук от векове и правят изживяването специално. От онази скала може да е скочила нещастно влюбена девойка, наблизо може да има тракийска гробница или все още да се чува тропотът на копита на коне, теглещи колесници по римски път.

Винарните в България все по-ентусиазирано отварят вратите си за любопитните да надникнат в лозята. И все по-често ще ви се случи да дегустирате вино, докато слушате истории.

Дори и да си мислите, че виненият за туризъм е само за специалисти и да ви се струва, че не можете да различите едно червено от друго червено вино, когато се включите в дегустация, ще установите, че можете да доловите повече разлики, отколкото сте си мислили. По време на самата дегустация специалист ще ви помогне да усетите онзи лек дъх на ябълка, малина или дъбова бъчва, който често виждате върху етикета на вината (и се чудите къде пък се крие).

И много често виненият туризъм за начинаещи се превръща във винен туризъм за любители.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Охльо Бохльо, 03.07.2013 | 11:45
Много добра идея
Denica Mileva , 02.07.2013 | 11:02
хареса ми този туризъм - щом вино има :П
Silvi Milenova, 01.07.2013 | 13:28
хехехе :) е това е то нов вид туризъм :)
Абонирайте се за нашия бюлетин