Вижте Куба преди да е твърде късно - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте Куба преди да е твърде късно
Автор: Мария Ангелова

Когато Христофор Колумб достига за първи път бреговете на Куба през 1492 г. (дълбоко убеден, че е стигнал до Индия), той пише в дневниците си: „Това е най-красивият остров, който очите ми някога са виждали. Надминава всички останали държави така, както денят надминава нощта със своята светлина и великолепие“.

Когато кракът ви стъпи за пръв път в Хавана днес, 500 години по-късно, може и да не споделите напълно мнението на стария Колумб. На ум ще ви дойдат куп определения от двата края на палитрата. Хавана днес е достолепна, рушаща се, бюрократична, ленива, едновременно изискана и хлапашка, ултра туристическа и напълно автентична. Град, който трябва да се види сега, защото с бързите промени, които прави режимът на Кастро, той все повече започва да прилича на европейски или американски град. А чарът на Хавана и на цяла Куба, е в нещо съвсем различно.

След като преминете формалностите на летището, след като проверят багажа ви през скенер, декларирате, че не внасяте живи животни, наркотици и сателитни системи, разпитат ви дали нямате приятели и роднини в Куба и как така идвате само на почивка, и ви заснемат в едно малко гишенце (не забравяйте да си напудрите носа), сте готови да вдишате с пълни дробове топлия, влажен тропически въздух на Карибите и да се впуснете в търсене на съкровища.

Рушащи се, но радващи с ярките си цветове колониални сгради, почти категорична липса на интернет, усмихнати и дружелюбни хора (никой няма да откаже да ви помогне за каквото и да е), страхотен ром, страхотни пури (и изобщо всичко тютюнево), безумна бюрокрация (дори когато искате да обмените пари), стари коли, интересни таксиметрови шофьори, плажове като от мечтите - всеки ден в Куба е като разходка из съкровищница.

Някои от тези бижута обаче скоро може и да ги няма. 

Отскоро кубинците могат да пътуват в чужбина, още по-отскоро официално е разрешен вносът на нови коли. По улиците вече можете да видите лъскави европейски и американски коли (+ чисто нови климатизирани китайски автобуси, които се използват за превоз на туристи). Нищо чудно постепенно и такситата, с които светът свързва страната, да изчезнат от улиците.

По ръбовете на централните площади на Хавана освен неработещи музеи и люпещи се фасади започват да изникват и магазини на световни марки за дрехи – нещо нечувано доскоро.

Е, вериги за бързо хранене все още няма, вероятно е въпрос на време. Всичко се променя твърде бързо на фона на предните години на застоялост, а вятърът на тази промяна духа от запад.

С други думи, вкарайте Куба в спешния списък и й задайте висок приоритет.

Ако не видите Куба сега, след няколко години може да е прекалено късно. Или най-малкото ще видите нещо съвсем различно.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин