Вижте каква ще е възрастта на населението в световен мащаб през 2100 г. - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте каква ще е възрастта на населението в световен мащаб през 2100 г.
Автор: Peika.bg
Вижте каква ще е възрастта на населението в световен мащаб през 2100 г.

В следващите редове ще ви представим една малко по-обезпокоителна прогноза.

До 2100 г. един на всеки четирима души ще бъде на 65-годишна възраст или по-стар, докато един на 20 ще бъде под 5-годишна възраст.

Почти през цялата човешка история населението на Земята е било предимно младо. Но сега настъпва основна промяна: има повече хора над 65 години отколкото са тези под 5 години.

По-голямата продължителност на живота е невероятно постижение за човечеството, но повечето на брой възрастни хора създават и редица социалноикономически проблеми. Световното население ще продължи да остарява и двете групи ще растат в обратни посоки.

Развиващите се страни ще остареят преди да забогатеят. Много държави в Латинска Америка и Азия остаряват все по-бързо и имат малко време и ресурси да подготвят пенсионната си система и тази на здравеопазването за промяната.

Последиците от застаряващото население а, че издръжката на възрастните хора е по-скъпа от тази на младите. Възникват тревожни въпроси как да се подсигури дългосрочна грижа, как да се структурира пенсионната система и да се поддържа работната сила. В развити региони като Европа, където 10% от населението над 50 е бездетно, грижата за възрастните е основна тревога.

Тенденцията с все по-застаряващо население е най-разпространена в Япония, Европа, Северна Америка и други развити страни. Американското население е по-скоро младо в сравнение с други развити страни, отчасти заради раждаемостта сред имигрантите.

Тенденцията на спад в раждаемостта е трайна, като единственото място, където не е така е Африка – единствено там раждаемостта е близо до или под нивото на подмяна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин