Вижте кой е най-далечният колумбийски остров - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте кой е най-далечният колумбийски остров
Автор: Peika.bg
Вижте кой е най-далечният колумбийски остров
Снимка: flickr/Waywuwei

Ето и още едно приказно местенце – остров Провиденсиа, намиращ се в Карибско море, на около 225 км от брега на Никарагуа.

Островът и околният архипелаг са били част от редица държави през годините, но са колумбийска територия, въпреки че са разположени на повече от 804 км от бреговата ивица на страната.

Провиденсиа е малък остров с територия от около 20 кв. км. На пръв поглед той изглежда планински, но всъщност най-високата му точка е само на около 36 м над морското равнище.

Там има голямо разнообразие на екосистеми, като сред тях са: мангрови гори, коралови рифове, морска трева, гори и множество планински пейзажи.

Преди да стане част от Колумбия, островът е принадлежал на 3 други държави. Англичаните окупирали острова през 1629-1630 г. и го превърнали в своя колония, а местното племе – в роби. Провиденсиа бил използван за спирка, където процъфтявала търговията с роби и се отглеждал тютюн. 

През следващите векове островът променя собствениците си, като в даден момент е част от Никарагуа, а след това бива присъединен към Колумбия през 2012 г. Местната култура е била засегната доста от множеството чужди влияния и към днешна дата основните езици, които се говорят там, са: английски, креолски и испански.

Провиденсия не е популярна туристическа дестинация и е място за хора, които обичат нетипичното – особено за любителите на пещерите, тъй като там ги има в изобилие.

Интересното за острова е, че водите около него са в 7 цвята, което се дължи на разнообразието от тюркоазени, сини и зелени нюанси, които водата придобива. Той е чудесно място за гмуркане, подводно плуване, както и за разходки. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин