Вижте коя е най-високата страна в света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте коя е най-високата страна в света
Автор: Peika.bg
Вижте коя е най-високата страна в света

Нека ви отведем до най-високата монархия в света – Лесото. Нейната територия е изцяло разположена над 1400 м.

Страната е с площ от над 30 000 кв. км, като над 4/5 от територията и е на височина над 1800 м. Тя се разполага върху платото Басуто и неговите склонове, а името и означава „страната на говорещите езика сесото“, отнасящ се към групата банту. Официален език освен сесото е английският, но в някои райони се говорят и зулу. До получаване на независимостта си през 1966 г. страната е известна под името Босутоленд и е британски протекторат, а към днешна дата тя е анклав и граничи отвсякъде с РЮА.

Населението на Лесото надхвърля 2 млн. души, а столицата и е град Масеру където живеят около 230 000 от жителите на страната. Настоящият крал на Лесото е Летсие III. Лесото е сред рекордьорите на Африка по грамотност – над 85% от населението е грамотно, като в страната има над 1200 средни училища и над 10 педагогически и технически колежа, а също и университет в столицата. Образованието е задължително и бeзплатно. Друг интересен факт е, че около 70% от населението е християнско.

Вижте коя е най-високата страна в света

Зимата там е през юни-юли, като температурите падат до -10 градуса почти всяка зима се натрупва сняг от няколко десетки см, а понякога дори и 1 м. От октомври до април е дъждовният период с валежи над 700-800 мм.

В Лесото рядко можете да срещнете дървесна растителност, преобладават тревните и храстови видове, субалпийските ливади. Ендемичен вид и национално растение е спираловидното алое. Там се срещат и редки животински видове като плешив ибис, африкански ястреб, черен орел, земен кълвач, черна чапла, бабуини, антилопа кана, мангуста, сурикати и ледена мишка.

Лесото е земеделска страна и в него са заети над 50% от населението, част от продукцията се изнася за РЮА, а също така страната експортира вода и електричество за РЮА. Много жители  работят в съседната страна. Там се добиват диаманти, и освен тях се изнасят вълна, текстилни и шивашки изделия.

Вижте коя е най-високата страна в света

Там може да очаквате каменни къщи, разпръснати на фона на пасища, склонове и скалисти планини. В Лесото се намира и най-високата кръчма на континента, която се извисява на 2874 м, където се предлага чай с ром, можете да закупите и сувенири, както и да се насладите на кратка музикална програма.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин