Вижте най-големия необитаем хотел в света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте най-големия необитаем хотел в света
Автор: Peika.bg
Вижте най-големия необитаем хотел в света
Снимка: flickr/Jen Morgan

Нека ви представим една от многото странности на Северна Корея – 105-етажният хотел Рюгьон, който е все още в процес на изграждане, в столицата на страната Пхенян.

Съоръжението има пирамидална форма и е с височина 330 м, което го прави най-високата сграда в цялата страна. Небостъргачът-хотел е наричан „сграда 105“ поради броя на етажите и е в процес на изграждане в продължение на почти 30 години поради финансови и политически затруднения.

Хотел Рюгьон има 3 крила, всяко с дължина 100 м и широчина 18 м, и е проектиран така, че 8 от етажите да се въртят с бавна скорост, а 6-те най-високи етажа да остават неподвижни. В оригиналния план движещата се част на конуса е проектирана да помещава 5 ресторанта и хиляди стаи за гости. Хотел Рюгьон е проектиран да бъде самостоятелна и независима от средата сграда с ресторанти, жилищни апартаменти, бизнес съоръжения и супермаркети.

59472

За изграждането му страната се надявала на 230 млн. долара от СССР, а сградата да се превърне в символ на Северна Корея и да приютява чуждестранните посетители. Строителството на хотела започва през 1987 г. с намерението първо да бъде отворен 2 години по-късно. След падането на СССР обаче финансирането на Северна Корея е спряно, както и огромното подпомагане с газ, петрол и други продукти, които са крайно необходими за развитието на и без това изключително слабата севернокорейска икономика.

Това е и причината в периода 1992-2008 г. Рюгьон да се извисява като скелет. До 2011 г. външната част на хотела в завършена, като се очаква на следващата година да е откриването. Впоследствие то е отложено за 2013 г., а след това – за неопределен период от време, като няма изгледи скоро да бъде завършен.

Само до преди няколко години незавършеният хотел имаше титлата „най-високата хотелска сграда в света“, но през 2009 г. беше изпреварена от Роуз Тауър ъф Дубай в Обединените арабски емирства. Въпреки това, Рюгьон все още държи рекорда за най-високата незаета сграда в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин