Вижте с какво се хранили и как са се забавлявали в средновековните замъци - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте с какво се хранили и как са се забавлявали в средновековните замъци
Автор: Peika.bg
Вижте с какво се хранили и как са се забавлявали в средновековните замъци

Средновековието е било една изключително интересна епоха. Време, в което са били измислени мелниците, готиката, типографията, клавирните инструменти и очилата.

Най-завладяващите събития са се случвали пък са се случвали в замъците – турнири, пиршества... 

Нека ви въведем малко повече в магията на замъците, като ви запознаем с това с какво са се хранили и как са празнували там.

Гладът е бил постоянен спътник на хората от средновековието. Дори за аристокрацията. Следователно за обитателите на замъците празниците са били време на лакомия. Затова някои се хранели, чак докато не се почувстват зле.

Местата за гости на празника съответствали на статута им. Най-значимите хора седяли на чело на масата, извисявайки се над останалите. По-малко значимите седяли на дървени пейки в задната част на залата.

Ако лордът искал да забавлява гостите, той можел да ги впечатли, като покрие храната със златни листа или сервира пай, пълен с живи жаби.

Благородниците са били сред онези, които през Средновековието са могли постоянно да ядат месо. Но в диетата им не присъствали обичайното говеждо, свинско или пилешко месо, а ами диви животни и птици. С други думи – каквото можели да уловят. Това били лебеди, гъски, яребици, патици, пауни, врабчета, таралежи, язовци и други подобни. Понякога дори твърдото вещество от храносмилателния тракт на кашалота (амбра) се сервирало на масата. Сега се използва като фиксатор на аромати за скъпи парфюми.

В същото време храната по правило била скучна, тъй като солта се използвала не с цел подобряване на вкуса на ястието, а с цел запазване на храната възможно най-дълго.

Диетата на средновековните хора била лишена от сладко, тъй като познатите ни плодове не се отглеждали в Европа, нямало и захар. Европейците подслаждаха храната си с мед.

Жителите на средновековния замък практически не пиели вода, защото тя била силно замърсена. Вместо това те предпочитали ферментирали зърнени напитки. Между другото, винаги жените са били отговорни за тяхното производство в замъка.

Едно от любимите занимания на благородството през Средновековието е било да ловуват. Ловът със соколи бил особено популярен. Дамите също ловували и дори го правели по-виртуозно от мъжете, защото трябвало да гонят звяра в специално седло, което предвижда странично яздене. Активното яздене в такова седло било опасно, но не нарушавало правилата на етикета от онова време.

Вечерта, по време на или след вечеря, те често слушали скитащите менестрели. И не само от любов към изкуството. Било като да гледаме новините всяка вечер.

На територията на средновековния замък редовно се провеждали турнири. Противно на стереотипите, които се развиха благодарение на историческите романи и филми, това били изключително спортни състезания или организирани битки, а не дуели. Първоначално целта им била да научат новодошлите на бойното изкуство. Въпреки това, някои състезания, които симулират реални битки, могат да доведат до фатален изход, тъй като оръжията, използвани в тях, често са били реални.

Във Франция например имало редица разпоредби относно турнирите. Те гласяли, че мъж, който не е благородник и който няма военно звание или се е омъжил за обикновена девойка, няма право да участва в празника. Ако сред зрителите пък имало свадлив човек, то той е трябвало незабавно да бъде изгонен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин