Вижте вилата на императрица Сиси на Корфу - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте вилата на императрица Сиси на Корфу
Автор: Peika.bg
Вижте вилата на императрица Сиси на Корфу

Сега ще ви покажем едно нетипично гръцко местенце, което е сред най-атрактивните забележителности на остров Корфу.

Това е вилата на австрийската императрица Елизабет фон Вилтелсбах – Сиси. „Ахилион” се намира в малкото селище Гастури и представлява дворец в неокласически стил, създаден заради нейната симпатия към Древна Гърция.

Императрицата посещава Корфу, когато той все още е под английска власт, и буквално се влюбва в него. Затова решава да построи там своя вила, която е завършена през 1892 г. и е кръстена „Ахилион” в чест на нейния любим гръцки митологичен герой – Ахил.

Вижте вилата на императрица Сиси на Корфу


Още при влизане в двореца, на входа, ще видите статуя на Сиси. Силно впечатление ще ви направят и четирите ниши, аранжирани по дизайн на италианския художник Галопи. Няма как да подминете и огромната картина на австрийския художник Франц Мат, показваща Ахил, който влачи тялото на мъртвия Хектор с колесницата си пред стените на ужасената Троя.

Градините на „Ахилион” са изключително красиви с живописната гледка към морето. Многобройни мраморни и бронзови статуи на Ахил, Афродита, Артемида, Хермес, Аполон, музите, древногръцките философи и писатели украсяват алеите на двореца. Не се изненадвайте, когато сред тях видите и бюст на Шекспир

Вижте вилата на императрица Сиси на Корфу


Сиси е убита през 1898 г., на булевард в Женева, от италиански анархист. След нейната смърт дворецът „Ахлион” остава пуст до 1907 г., когато е купен от германския кайзер Вилхелм II. По време на Първата и Втората световна война пък сградата служи за болница

В подножието на двореца все още е запазен част от пристана, където акостирал корабът на австрийския император, от който с каляската си се изкачвал в двореца при Сиси. Той обачее разрушен през Втората световна война, когато в двореца е бил за кратко германо-италиански военен щаб.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин