Вкусният остров Тасос - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вкусният остров Тасос
Автор: Албена Стоянова

Решавам да зарежа офиса още в петък сутринта и да се отдам на един по-специален туризъм. Кулинарен. На остров Тасос. Тук е мястото, на което да откриете „хедонизма” на древните гърци.

Остров Тасос. В картината липсват безжизнените скали и съсухрените от жегата хълмове. Малките дехидратирани храстчета, срещани често в южната част на страната, са изместени от хиляди величествени средиземноморски борове (пинии), кипариси, чинари, ели, дъбове и вечнозелени храсти.

Пътувам с кола, за да имам свободата да обикалям ресторантите на острова. Хващам ферибота от Керамоти, защото нямам търпение да се насладя на гръцката кухня колкото се може по-бързо. Целта ми е ясна: да пробвам възможно най-много и разнообразни ястия. Няма значение дали ще съм във вътрешността или по крайбрежието. Красивите гледки са гарантирани – уютни малки плажове, тюркоазени прозрачни води.

Кухнята на южната ни съседка е не само здравословна, но и много вкусна. Всяка клетка от тялото изпитва истинско удоволствие при досега с пресните зеленчуци, печените морски и месни деликатеси, мирисът на зехтин и зелени подправки (риган, босилек, розмарин, мащерка, магданоз).

Най-любимо предястие за всички времена си остават парченцата октопод на скара. Предпочитам ги пред варените. Кожата им добива много хубав розово-меден загар, който блести палаво под тънките ивички зехтин. Месото не е жилаво, а сочно и меко като масло и направо се топи в устата. Други любими предястия са миди в масло и панирани калмари.

Експериментирам с всякакви видове риби, които присъстват в менюто – осолени, пушени, печени или пържени, и не съжалявам за нито един направен избор. Любимата ми салата е хорятики (селска салата). Подобна е на шопската салата. С тази разлика, че има много повече маслини (нищо чудно, само на острова има над един милион маслинови дръвчета), повече лук, гигантско парче бяло сирене и зехтин. Салатата дзадзики (пресни краставици и кисело мляко) е идеална лятна добавка към питието.

Островът може да се похвали с производство на вино, мед и зехтин. Непременно опитайте рецина. Това е бяло вино, което престоява в бъчви, намазани с рецина (смола от Алепов бор). Отам идва и характерният й аромат и вкус, а в миналото са смятали, че смолата придава на виното и лечебни свойства.

Само за един уикенд на Тасос, можете да преживеете уникални комбинации от ястия: апетитна мусака с биволско или агнешко месо, с патладжани и тиквички; стифадо – биволско на фурна с малки лукчета; бриам – сочна комбинация от тиквичка, патладжан и биволски домат; пастицио - макарони, спагети с кайма и заливка на фурна; долмадес - пълнени чушки или тиквички с кайма; долмадакя - малки лозови сармички с ориз и лук; лемонато - месо задушено с масло, зехтин и лимонов сок; сувлаки – агнешки шишчета; кукуреци – агнешки чревца, пълнени с агнешки дреболии и подправки, навити около голям шиш и печени на дървени въглища като чеверме.

Сега разбирам къде се крие ключът към енергичността на гърците - в храната, която е събрала в себе си слънчевите лъчи, южняшката почва и уханието на морсия бриз.

Полезна информация: Цената на ферибота Керамоти-Тасос за автомобил е около 16 евро, а ако сте без кола – 3 евро за възрастен и 1,50 евро за деца до 10 години. 

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин