Вкусотии от света: националните ястия на Аржентина - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вкусотии от света: националните ястия на Аржентина
Автор: Елена Исаева

Аржентина, страна, известна с богатите си кулинарни традиции, може да се похвали с няколко национални ястия, които отразяват разнообразните културни влияния и уникални хранителни предложения. Тези ястия играят важна роля в кухнята на страната и се радват както на местните, така и на посетителите. Нека се потопим в някои от най-емблематичните национални ястия на Аржентина.

Асадо: Асадо е може би най-емблематичното ястие на Аржентина. Това е вид барбекю, което включва печене на различни парчета месо, предимно говеждо, върху открит пламък или горещи въглища. Asado е социално събитие, както и хранене, с приятели и семейство, които се събират, за да се насладят на опушено, ароматно месо. Популярните разфасовки включват ребра, колбаси и пържола, всички подправени с чимичури, ярък сос, приготвен с магданоз, чесън, оцет и подправки.

Вкусотии от света: националните ястия на Аржентина
Снимка: pixabay.com

Empanadas: Empanadas са пикантни сладкиши, които се предлагат в широка гама от пълнежи. Класическата аржентинска емпанада обикновено се пълни с телешка кайма, лук, твърдо сварени яйца, маслини и различни подправки. Тези обороти се пекат или пържат до златисто съвършенство и правят вкусна закуска или предястие. Empanadas се харесва в цяла Аржентина и различните региони може да имат свои собствени вариации.

Миланеза: Миланеза е аржентинската версия на панирания и пържен котлет. Обикновено се прави от говеждо месо, въпреки че пилешките и телешките версии също са популярни. Месото се начуква на тънко, панира се и се запържва до хрупкава коричка. Milanesa често се сервира с гарнитура от картофено пюре, пържено яйце отгоре и резен шунка, известен като Milanesa a la Napolitana.

Проволета: Проволета е апетитно предястие, направено от сирене проволоне. Сиренето обикновено се подправя с риган, люспи чили и понякога чесън, след което се пече, докато стане лепкаво и мехурче. Често се сервира горещо в чугунен тиган, а вечерящите могат да загребват разтопеното сирене с филийки хрупкав хляб.

Locro: Locro е обилна и традиционна аржентинска яхния, която е особено популярна по време на национални празници и зимни месеци. Включва основа от царевица, бял боб и често включва смес от меса, като колбаси, свинско и бекон. Яхнията се овкусява с билки и подправки и се залива с гарнитура от лук и кубчета червен пипер.

Humita en Chala: Humita en Chala е възхитително аржентинско ястие, приготвено от царевична смес, увита в царевични люспи. Пълнежът е комбинация от настъргана прясна царевица, сотиран лук и подправки, създаващи сладък и солен контраст. Опакованите пакети обикновено се варят или приготвят на пара и са популярна улична храна и удобна храна.

Puchero: Puchero е обилна и здравословна супа/яхния, която отразява испанското наследство на Аржентина. Включва разнообразие от съставки като говеждо месо, колбаси, нахут, зеленчуци (като тиква и картофи) и кочани царевица. Ястието се готви бавно, за да развие дълбоки вкусове, и често се сервира с гарнитура чимичури.

Чорипан: Чорипан е любима улична храна в Аржентина, състояща се от печена на скара колбаси чоризо, сервирани върху хрупкаво руло или багета. Наденицата често се подправя със сос чимичури и може да се персонализира с различни гарнитури, включително лук на скара, чушки и сирене.

Matambre a la Pizza: Matambre a la pizza е уникално аржентинско ястие, при което тънко нарязано говеждо месо (matambre) се пече на скара и след това се покрива със слой доматен сос, сирене и различни подправки. Напомня на пица, но с телешко като основа вместо традиционно тесто за пица.

 

Тези национални ястия на Аржентина отразяват любовта на страната към месото, разнообразните кулинарни влияния и значението на социалните събирания около масата. Независимо дали се наслаждавате на сочно асадо, наслаждавате се на емпанади или се отдадете на някое от тези вкусни ястия, аржентинската кухня предлага богато и удовлетворяващо кулинарно изживяване, което демонстрира уникалните вкусове и традиции на страната.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин