Вкусотии от света: националните ястия на Чили - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вкусотии от света: националните ястия на Чили
Автор: Елена Исаева

Чилийската кухня е разнообразно и ароматно отражение на географските характеристики и културните влияния на страната. Той включва широка гама от ястия, които включват пресни съставки както от крайбрежието, така и от планините. Тук ще разгледаме някои от националните ястия на Чили, които са обичани както от местните, така и от пътешествениците.

Емпанади: Емпанадите са основна храна в чилийската кухня и се предлагат в различни пълнежи, включително пино (смес от смляно говеждо месо, лук, твърдо сварени яйца, маслини и подправки). Тези пикантни обороти често се изпичат до златно съвършенство и се превръщат в популярна закуска или храна.

Вкусотии от света: националните ястия на Чили
Снимка: pixabay.com

Pastel de Choclo: Pastel de Choclo е успокояващо и обилно чилийско ястие. Състои се от царевичен пай със сладка царевична кора и пикантен пълнеж от смляно говеждо, пилешко, лук, маслини и стафиди. Контрастиращият сладък и пикантен вкус е отличителен белег на това ястие.

Казуела: Казуела е традиционна чилийска супа/яхния. Обикновено включва парчета говеждо, пилешко или свинско месо, заедно с картофи, кочани царевица, тиква и ориз. Съставките се задушават в ароматен бульон и това е любима комфортна храна.

Completo: Completo е чилийски хот-дог, който извежда концепцията на съвсем ново ниво. Това е пълен хот-дог, често гарниран със съставки като авокадо, кисело зеле, майонеза, кетчуп и нарязани домати. Тази улична храна е любима на чилийците и е вкусна закуска.

Chorrillana: Chorrillana е сърдечно и снизходително ястие, което произхожда от Валпараисо. Обикновено се състои от основа от пържени картофи, гарнирани със задушен лук, тънко нарязано говеждо месо и пържени яйца. Комбинацията от вкусове и текстури е засищаща и богата.

Paila Marina: Paila Marina е яхния с морски дарове, която подчертава обширната брегова ивица на Чили. Приготвя се от различни морски дарове, включително миди, миди, скариди и риба, всички приготвени в ароматен бульон със зеленчуци и подправки. Името "paila" се отнася до традиционния тиган с плоско дъно, използван за приготвяне на ястието.

Curanto: Curanto е традиционно ястие от архипелага Chiloé, разположен в южната част на Чили. Това включва готвене на различни съставки, включително миди, картофи, колбаси и месо, в дупка, изкопана в земята, облицована с нагорещени камъни. Съставките се подреждат на слоеве, покриват се с листа от налка и се приготвят бавно, което води до уникално и ароматно ястие.

Pebre: Въпреки че не е основно ястие, pebre е популярна чилийска подправка и салса, която придружава много ястия. Прави се от смес от ситно нарязани домати, лук, чесън, кориандър, люти чушки и понякога оцет. Pebre добавя изблик на вкус и топлина към различни чилийски ястия.

Humitas: Humitas е друго традиционно чилийско ястие, приготвено от смляна прясна царевица, смесена с подправки, лук и босилек. Сместа се увива в царевични люспи и се задушава, за да се създаде сладко и пикантно лакомство. Humitas често се консумират като гарнитура или лека закуска.

Асадо: Чили споделя любов към асадо, южноамериканската традиция на барбекю. Месото на скара, особено говеждото, е в центъра на чилийските събирания. Често се сервира със сос чимичури и се наслаждава със семейството и приятелите по време на готвене през уикенда.

Chupe de Mariscos: Chupe de mariscos е супа от морски дарове, която съчетава различни видове морски дарове с картофи, мляко, сметана и ароматни билки. Резултатът е богата и кремообразна супа, която подчертава крайбрежните богатства на Чили.

 

Националните ястия на Чили са свидетелство за богатото кулинарно наследство на страната, смесвайки местни съставки и техники за готвене с влияния от Испания и други части на света. Независимо дали се наслаждавате на пастел де чокло, наслаждавате се на казуела или се наслаждавате на комплето, чилийската кухня предлага разнообразен набор от вкусове и текстури, които отразяват уникалния характер и традиции на страната.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин