Кулинарното наследство на Швейцария е толкова разнообразно, колкото и нейните четири официални езика, като се основава на съседните италиански, немски, френски и австрийски влияния, като същевременно остава ясно швейцарско. Кухнята на страната отразява нейните богати природни ресурси – от алпийски млечни продукти и езерна риба до планински билки и овощни градински плодове – и всеки регион предлага уникални ястия, които почитат местните традиции.
Рай за любителите на сиренето
Най-емблематичното швейцарско ястие несъмнено е фондю, топла смес от топени сирена, обикновено приготвена с Gruyère и Vacherin Fribourgeois. Смесен с бяло вино, чесън и кирш, той се сервира в тенджера за фондю с кубчета хляб за потапяне. Също толкова обичан е раклет, където повърхността на полукръгло колело сирене се разтопява и се изстъргва върху чинии с варени картофи, кисели краставички и лук. И двете ястия са широко достъпни, но Restaurant Les Armures в Женева е особено известен със своите класически интерпретации.
Картофи и паста по швейцарски
Рьощи, хрупкава торта с настъргани картофи, се счита за национален любимец. Често се сервира с гарнитури като яйца, сирене или панделки, това е основна храна както в планинските хижи, така и в градските таверни. За обилно алпийско ястие опитайте Älplermagronen – комбинация от паста, картофи, сирене и сметана, гарнирани с хрупкав лук и поднесени с ябълков сос. Това ястие, вдъхновено от фермерите, е вариант за засищане след ден на туризъм или каране на ски.
От езерото до плочата
Езерата на Швейцария предлагат повече от живописни гледки. Около Женевското езеро ястия като filets de perche meunière – филета от костур в лимоново-маслен сос – са основни в менюто, въпреки че търсенето често води до вносна риба. Все пак местата край езерото като *Café de la Poste* в Lutry остават любими места за наслада от това ястие.
Кренвирши с регионален привкус
Колбасите са навсякъде в Швейцария. Бледият St Galler Bratwurst и пушеният Schüblig са популярни фестивални закуски, докато cervelat е типичният швейцарски колбас, често изпечен на огън. В кантона Во, papet vaudois, ястие от свински и зелеви колбаси, сервирано с праз и картофи, е регионален специалитет, който си струва да опитате – особено в Le Vaudois в Лозана.
Италианският щрих на Тичино
Кантонът Тичино в Южна Швейцария носи италиански вкус на масата, особено чрез ястия като ризото и полента. Те често се сервират в очарователни градински ресторанти, известни като grotti. В Grotto Morchino близо до Лугано посетителите могат да опитат автентични местни ястия, включително десерти, направени от кестени, като популярните вермицели.
Сладки изкушения и швейцарски шоколад
Село Gruyères предлага повече от просто сирене – то е известно и с гъстата си двойна сметана, поднесена с ефирни меренги. Междувременно глобалната репутация на Швейцария за шоколад е добре спечелена. Марки като Lindt и Cailler са известни имена, но занаятчийски шоколатиери като Läderach, Auer в Женева и Schiesser в Базел демонстрират продължаващите иновации в страната, включително рубинени и руси разновидности.
Вдигнете чаша
Въпреки че швейцарските вина рядко се изнасят, страната има процъфтяваща винена култура. Бяло Chasselas (наричано Fendant във Вале), червено Pinot Noir и Merlot от Тичино са сред най-разпространените сортове. В района на Lavaux опитайте чаша в Tout Un Monde в Grandvaux, докато гледате към лозята. Непиещите могат да опитат Rivella, безалкохолна напитка от млечна суроватка или билкови чайове от алпийски цветя.
Вегетариански и веган варианти
Тежката на сирене швейцарска кухня е естествено вегетарианска, а веганските опции са все по-достъпни. Пионерите като Hiltl и Tibits в Цюрих предлагат менюта на растителна основа, като супермаркетите също разширяват своя веган избор.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!