Влезте в света на ледените гиганти - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Влезте в света на ледените гиганти
Автор: Peika.bg
Влезте в света на ледените гиганти
Снимка: flickr/Maik Meid

Отново ви отвеждаме до едно природно чудо – Айсрийзенвелт – удивителната ледена пещера в австрийските Алпи.

В буквален превод името ѝ означава „свят на ледените гиганти“. То определено ѝ подхожда, тъй като е най-голямата ледена пещера в света.

Тя е разположена на 40 км южно от Залцбург, в частта Тененгебирге на Алпите. Айсрийзенвелт е естествена варовикова пещера с вход с ширина 20 метра. Тя е издълбана от водата в течение на хилядолетия в скалите на планината Тененгебирге, най-голямото карстово плато в тази част на Алпите. Макар че била известна отдавна на местните хора, първото й официално откриване за науката е направено през 1879 г.



Преди стотици милиони години реката Залцах минавала през тези планини, като постепенно дълбаела лабиринт от варовикови тунели и проходи, които продължават навътре в планината на разстояние 42 км. Ледената покривка в пещерата започва едва на километър от входа и се е формирала в течение на столетия от непрекъснатото размекване, топене и повторно замръзване на снега в нея през различните сезони.

Интересно е да се отбележи, че през зимата въздухът в
пещерата остава по-топъл от този навън. С идването на пролетта снегът на повърхността започва да се топи и се процежда през пукнатините вътре в пещерата. Там обаче водните капки бързо замръзват и образуват причудливи фигури.  

Вътре може да се почувствате, сякаш сте попаднали в ледени приказка или дворец. Там е пълно с всевъзможни по форма и размер ледени фигури и по мнение на посетителите, подземната разходка наистина си заслужава. В пещерата няма прокарано електричество и затова всеки посетител получава карбидна лампа на входа, с която да осветява пътя си

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин