Водопад Скаловитец – едно от скритите съкровища на Рила - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопад Скаловитец – едно от скритите съкровища на Рила
Автор: Елена Исаева

Рила планина освен, че е най – високата у нас, може да се каже, че тя е и най – водната. На нейната територия има множество реки, езера и водопади, които може да посетите. Каквото и място да изберете, не забравяйте да се подготвите за всякакво време, защото в планината то е доста променливо, за това бъдете подготвени и предпазливи. Както се казва покорявайте природата със сърце, но и с разум.

Едно от тези места е водопад Скаловитец, който не е сред най – популярните дестинации в района, но пък е едно наистина много красиво място, което трябва да бъде посетено.

Водопад Скаловитец – едно от скритите съкровища на Рила
Снимка: Елена Исаева

 

Водопад Скаловитец се намира съвсем близо до вилната зона на Костенец. Той се състои от три пада на водата, които имат обща височина от 56 метра. Той е много красив особенно след топенето на снеговете или след обилни валежи, когато е най – пълноводен и разкрива цялата си прелест като ветрило.

Освен, че е много красив, водопадът е лесно достъпен дори с деца. До него може да стигнете по маркирана екопътека от хижа Гургулица. Тя е сравнително лесна за минаване, като на връщане има само няколко по – стръмни участъка.

Ако все пак не сте сигурни дали децата ви могат да издържат този сравнително лек преход, то тогава по – добре ги заведете на близко намиращия се Костенски водопад, до който се стига с кола и разстоянието пеша е само няколко минути, но той също е много красив и е едно чудесно място за съботно – неделна разходка на прохлада сред планината.

Водопад Скаловитец – едно от скритите съкровища на Рила
Снимка: Елена Исаева

Най – лесният път, по който може да стигнете за водопад Скаловитец е като от самия град Костенец поемете пътя, който води до вилната зона на Костенец. Там ще видите указателна табела за хижа Гургулица, до която се стига по тесен асфлатов пъ, но внимавайте, защото на места той е изронен и трябва да се кара доста бавничко. След като пракирате в района на хижата трябва да поемете по маркираната в червено екопътека за водопада. Преходът е доста приятен, около 40-60 минути съвсем спокойно темпо с една или две почивки. Реално на отиване към водопада имате само спускане, защото той се пада в едно от деретата под хижа Гургулица, а на връщане вече имате изкачване, за да се върнете обратно на високата част. Въпреки това преходът е наистина много приятен и н натоварващ.

Водопадът е много красив, мястото е прохладно и е една от точките в Рила, които трябва да се посетят. Знам, че има доста други места в Рила, които изглеждат доста по – примамливи за посещение, но не бива да се пренебрегват и подобни места, които често се оказва, че са по – спокойни, по – чисти и приятни точно, защото няма такъв поток от туристи по по – комерсиалните места, така да се каже.

Ето и един съвет: направете си един малък списък с водопади, които бихте искали да посетите в България и започвайте да ги отмятате един по един. Въпреки, че има доста, които са много по – впечатляващши от Скаловитец, мисля, че и той трябва да има място в този списък.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин