За Тодоровден, конете и Великобритания - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За Тодоровден, конете и Великобритания
Автор: Ивелина Медникарова

На Тодоровден почитаме светеца, който препуска с белия си кон, за да измоли лятото от Бога. Традицията ни повелява да се месят обредни хлябове, да се прави кушия (конни състезания) за здраве, да се къпем в сламена вода... Смисълът на всичко това - отдаване дължимото внимание на коня. Животното, което е до човека за празник и в битка от древни времена. Днес изпълнява повече церемониална роля, но с не по-малко достойнство.

Във Великобритания също са свързани доста традиции с конете. Бърза обиколка из Лондон и ще се уверите, че няма по-величествен вожд от този на кон. Десетки паметници, барелефи, съвременни скулптури са представили гордата осанка по площади, фасади, табели на пъбове, гербове на родове...

В церемониите, свързани с кралското семейство, конят присъства неизменно. Дори в делничен ден можете да видите карета с лакеи да минава пред вратите на Бъкингамския дворец.

Всеки турист задължително си прави снимка с войниците от Кралската кавалерия, които стоят на стража пред Хорс Гардс. Някога в двора са се провеждали рицарски турнири. Днес можете да наблюдавате смяната на караула в 11 часа. Това е около 30-минутна церемония, в която пред насъбралата се публика дефилират чудесните коне на Кралската кавалерия. От 350 години двата полка осигуряват ескорта на Нейно Величество.

Кметът на Лондон също ползва коне от около 800 години. През ноември, в съботен ден преминава разстоянието до Кралските съдебни палати в шествие, за да положи клетвата си за вярност към короната. От 250 години на този ден конете теглят златната карета, която можете да разгледате в Музея на Лондон.

И ако тези цифри вече достатъчно са ви респектирали - с коне е пълен и най-известният съвременен пазар в Лондон - Камдън Таун. Десетки метални скулптури в естествени и гигантски размери са разположени между сергиите, наред със седла и стремена, кожени дрехи и сувенири, антики и храна. Дизайнът напомня, че това са били конюшни преди повече от век.

Силната зависимост и привързаност към коня е факт не само от прабългарската история.

Честит празник на имениците и нека с чест носят името си по цял свят!

Още от Ивелина Медникарова вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин