За Жеравна сантиментално - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За Жеравна сантиментално
Автор: Борислав Стоянов

Ако все още не сте били в село Жеравна, значи сте се лишили от една от най-големите красоти на нашата прекрасна родина.

Жеравна се намира на няколко километра северно от Котел, който, от своя страна, се намира на няколко северно от Сливен. Селото с право може да се нарече музей на открито. Тук клишето е съвсем на място, защото напълно описва това запазило най-доброто от възрожденския дух място. Калдъръмените улички, множеството чешми, прекрасните възрожденски къщи с прославената местна дърворезба са радост за очите. Почти всички от тези къщи за обявени за паметници на културата, и с пълно основание. Трите църкви, няколкото къщи-музеи (сред които тези на Йордан Йовков и Сава Филаретов) са чудесна възможност да представите по неформален начин българската култура на децата си или на гости от чужбина.

През последните години Жеравна (в която създаването на изкуство никога не е спирало през последните 200 години) стана дом на много художници, скулптори и арт занаятчии. Ателиетата им са достъпни и дават възможност на всеки да се сдобие с произведение, което носи автентичния български дух.

Извънградската част също е много красива. Кратък излет из планината (особено напролет) изпълва сърцето с тази радост, която само българската природа може да ни даде. Допълнителен плюс е, че отскоро може да се наеме кон (дори да сте начинаещи в ездата, може да се включите в някои от туровете) и да се направи кратък преход из Стара планина, която в тази част е по-мека и гостолюбива.

За настаняване ви съветваме да се възползвате от някои от новоизградените къщи за гости. Те разполагат с всичко необходимо да се чувствате комфортно, като наред с това са изградени изцяло в стила на старите къщи, така, че нищо от преживяването не се губи. Почти всички от тези къщи разполагат с малко ресторантче, в което се готвят традиционни рецепти, при това с екологично чисти продукти. Наистина безценно.

Можете да използвате Жеравна и за база, от която да се отправите към близките Котел и Трявна (ако Котел е в непосредствена близост, то за Трявна трябва да кажем, че е на близо 40 км). Освен архитектурните забележителности на двата града можете да посетите и някои от природните обекти в близост, като Тревненското езеро, Национален парк “Българка”, върховете Голям и Малък Бедек.

Послепис от автора: Прозиращата в текста сантименталност може да се стори прекалена на някои от читателите, но истината е, че описаните места са толкова въздействащи, толкова свързани с най-доброто от собствената ни история, култура и природа, че е нормално всеки българин да бъде развълнуван при посещението им.  

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин