За хапването, тостовете и необятната руска душа - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За хапването, тостовете и необятната руска душа
Автор: Зара Янева
За хапването, тостовете и необятната руска душа

Противно на всички слухове, не е необходимо да сте милионери, за да се насладите на московските прелести. Поне аз не съм забелязала да съм такава и все пак изкарах цял месец из безкрайната руска шир. Може би лъскавите ресторанти за западни туристи не са евтини, но храната в магазините е не по-малко вкусна, както и тази в по-непретенциозните квартални заведения. Предвид климата се пригответе за по-тежка, обилно полята с млечни произведения храна. Както се казва, ако на всичко слагате сметана, няма да сгрешите. Не напразно си има и поговорка: „Маслом кашу не испортишь”, което приблизително се превежда като „Няма как да развалиш кашата с масло”. В земята на русите принципът „колкото повече, толкова повече” важи с пълна сила, особено по отношение на сметаната.

Сладките изделия от извара също са много популярни. Това, разбира се, не е обикновена извара, а някакво млечно вълшебство, което ту е със стафиди, ту с карамелизирано мляко и човек трябва да внимава колко хапва от тези „сырки”, за да не се върне в родните земи търкаляйки се. Рибните прелести са абсолютно задължителни, но ако случайно опитате сьомга или херинга, то е почти сигурно, че вече пиете водка.

А като говорим за култура на пиене, спомнете си правилата, които трябва да спазвате, когато се дегизирате като местен. Пие се до дъно, чака се всеки следващ тост и едва тогава може да се надигне чаша. Тостовете следват строго йерархична тематична последователност. До такава степен, че по време на моето първо посвещение в изкуството на руското пиене, явно сме избързали с развитието на сюжетите, защото на сутринта нашият домакин се събуди ужасен и с чувство на вина, която искаше веднага да премахне от плещите си. Оказа се, че сме били забравили да пием за здравето на селцето, в което се намираме, и това било такъв смъртен грях, че той моментално извади бутилка с някакви остатъци водка, които се принудихме да глътнем с кафето.

В онази сутрин след кафето с водка започнах да свързвам частите на пъзела. Бях се озовала в страна, в която традицията следва законния си ред и всяко нарушаване трябва да се възстанови възможно най-бързо и незабележимо, за да работи вселената правилно. Спомних си нашия словоохотлив домакин да разказва как се пие по неговия край. Първо, мъжете вдигали тостове, после играели футбол, после – мордобой, а после всички - в банята. Спомних си и какво означава мордобой („приятелски бой, след който всички имат зъби през един”), както и защо не трябва да споменавам името Путин пред руснак („Нима искаш да се стигне до мордобоя ПРЕДИ футбола?”). С една дума, без значение от политическата ориентация на средния руснак, политическите теми идват късно в йерархията на разговора и са последвани от такава бурна реакция, че е добре всички да са вече в безчувствено състояние и да работи само „поетическото ти чувство”.

Ако вече си мечтаете за пътуване, вижте и най-добрите оферти за пътуване до Русия! 

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Roza Georgieva, 02.09.2012 | 16:42
И аз искам да се запозная отблизо с руската култура и обичаи след този прочит
Абонирайте се за нашия бюлетин